„Ca orice fetiță mică eram pasionată de păpuși, dar… am crescut”. Acum jucăriile îi aduc bani, emoții și nopți albe

23 Iun. 2021, 16:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2021, 16:49 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Olga Rusu este este o tânără mămică pasionată de păpuși. Deoarece ficei ei nu îi plăceau păpușile obișnuite, Olga a început să le creeze singură folosind diverse materiale.  Ea își vinde păpușile în mediul online, iar o parte din ele le donează sau le face cadou.

Olga spune că era pasionată de cusut încă de când era mică, pentru a se învăța a coase ea spune a tăiat și rochia mamei sale, la care ținea enorm de mult. Apoi au urmat și alte peripeții.

„Ca orice fetiță mică eram pasionată de păpuși, dar … am crescut. Am vrut tot timpul să cos, nu îmi amintesc exact când a început să-mi placă. Încă la vârsta de 9 am tăiat rochia mamei, pe care a îmbrăcat-o la balul să de absolvire și la care ținea foarte mult, pentru a coase rochițe la păpuși. Apoi au urmat perdele, fețe de masă și altele, astfel am crescut cu dorința de a mă învăța să cos.”

Prima păpușă a cusut-o atunci când a înțeles că fiicei ei nu-i plăceau păpușile obișnuite. Olga recunoaște că a avut nevoie de mult timp până a trece de la idee la practică.

„Prima păpușă am vrut să o cos pentru fetița mea, care categoric nu iubea păpușile. Această idee s-a copt foarte mult. De la idee până la a face ceva frumos a trecut foarte mult timp.”

Atunci când confecționează păpuși, fiica este mereu lângă Olga și îi oferă ajutorul. La început Olga a creat o păpușă fără gură și nas, dar a întețes că îi lipsește ceva și a ales să vopsească fața.

„Acum confecționez păpuși, iar fetița mea stă mereu lângă mine, adoră să mă ajute. Văzusem pe internet păpușile de interior, cu ochii punctați, fără gură și nas, mă îndrăgostisem. Când a făcut-o am înțeles că îmi lipsește fața, emoțiile și deja de la a doua păpușă am pictat fața, ochii, gura, nasul, mi-a luat ceva timp să mă învăț, când ceva nu îmi iese o iau de la capăt.”

Olga spune că din dorința de a crea ceva frumos, uneori nu doarme nopțile.

„Deseori nu pot dormi nopțile, fiindcă mi se învârt în cap diferite idei. Sunt momente când păpușa deja e gata, însă uneori, când mă uit la ea îmi lipsește parcă ceva și astfel încep să îi cos alte haine. Așa am ajuns să o cutie plină cu hăinuțe nefolosite.”

Pentru a confecționa păpușile Olga Rusu folosește diverse materiale.

„Folosesc tricotaj special pentru corp și puf sintetic. Fața o pictez cu vopsea acrilică și creioane pastelate, de asemenea fac genuțe cât mai lungi. Pentru haine și încălțăminte folosesc absolut orice: bumbac, tricotaj, piele artificială, totul depinde de fantezie.”

Olga recunoaște că păpușile confecționate de ea sunt puțin mai scumpe decât cele din magazine, dar ele sunt speciale. Pentru a crea o singură păpușă ea are nevoie de 1-2 săptămâni.

„La o păpușă lucrez de la o săptămână până la două săptămâni. De aici și prețul puțin mai mare decât la păpușile din magazin. Sunt niște păpuși mai speciale, când procurați o astfel de păpușă puteți fi încrezut că e unică. Prețul unei păpuși poate varia între 50 – 65 de euro.”

Tânăra mămică își vinde creațiile mai mult în mediul online, pe rețelele de socializare, le oferă cadou și uneori le donează.

„Le vând mai mult prin interemediul rețelelor de socializare, am mai oferit cadou și uneori le donez. Clienții mei sunt diferiți, cred că pot să îi clasific în câteva categorii: persoane care vor să facă un cadou pentru cei mici și cei care și le procură pentru ei, pentru a păstra vie amintirea copilăriei ani la rând.”

Olga spune că această actvitate îi aduce liniște și împlinire sufletească.

„Le confecționez pentru că îmi aduc liniște sufletească, mâ mândresc cu fiecare păpușă creată, fiecare jucărie este preferata mea. Când am primit prima comandă nu îmi venea a crede că cineva le-a îndrăgit la fel de mult ca și mine.”

Tânăra este susținută în această activitate de fiica și soțul ei.

„Soțul și fiica mea sunt sprijunul cel mai de preț, fără ei nu cred că aș fi ajuns până aici. Pe viitor aș ca vrea ca cât mai multe dintre păpușile mele să-și găsească familia.”

„Ce poate fi mai frumos când știi că ceea ce faci este îndrăgit și de alții!”

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ