Cade securea concedierilor la un mare operator telecom din Europa. Peste 3.000 de oameni sunt daţi afară

04 Sept. 2024, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Sept. 2024, 14:34 // Actual //  bani.md

Telia Co AB plănuieşte să elimine 3.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din totalul angajaţilor săi, pe măsură ce operatorul suedez intensifică eforturile de reducere a costurilor sub conducerea noului director executiv, scrie Bloomberg.

Reducerea locurilor de muncă va afecta toate diviziile companiei, ca parte a unui program care urmăreşte generarea unor economii anuale de cel puţin 2,6 miliarde de coroane (252 milioane de dolari), a anunţat compania miercuri într-o declaraţie. Se estimează că acest program va genera costuri de restructurare de 1,4 miliarde de coroane în acest an, fără a afecta însă perspectivele financiare ale companiei.

Operatorii de telefonie mobilă din întreaga Europă se confruntă cu provocări legate de reducerea costurilor, în condiţiile unei concurenţe acerbe şi a obstacolelor de reglementare care îngreunează consolidarea. Companii precum Vodafone Group Plc şi Telefonica SA au implementat reduceri semnificative de personal în ultimul an.

Telia, care operează în ţările nordice, Lituania şi Estonia, a încercat să îşi reducă dimensiunea şi baza de costuri. Performanţele sale financiare au fost afectate de scăderea veniturilor pe piaţa sa principală, Suedia, şi de incertitudinea legată de direcţia viitoare a diviziei sale TV & Media. În ultimii ani, compania a redus constant numărul angajaţilor, anunţând disponibilizarea a 1.500 de persoane anul trecut şi a 1.000 în 2021.

La începutul acestui an, Telia a ieşit de pe piaţa din Danemarca pentru a se concentra pe regiunile unde are o poziţie competitivă mai puternică. Vânzările nete ale companiei au ajuns la 22,4 miliarde de coroane în al doilea trimestru, depăşind uşor aşteptările analiştilor.

„Aceasta este o decizie dificilă, dar necesară pentru a asigura succesul pe termen lung al Telia”, a declarat directorul general Patrik Hofbauer, care a preluat conducerea companiei în februarie.

Acţiunile Telia au scăzut cu 0,5% la 32,46 coroane la ora 9:45 la Stockholm. În acest an, acţiunile au crescut cu 26%.

Operatorul îşi reduce şi programul de finanţare a furnizorilor cu aproximativ 50% şi îşi restructurează organizaţia, punând un accent mai mare pe unităţile naţionale. Această reducere a programului va contribui la stabilizarea fluxului de numerar al companiei, a declarat Telia.

Hofbauer a preluat conducerea companiei după ce fostul CEO, Allison Kirkby, a fost desemnată ca noul director al BT Group Plc anul trecut. Şi ea s-a concentrat pe reducerea costurilor înainte de a părăsi Telia.

„Acesta este cu siguranţă unul dintre cele mai mari eforturi de reducere a costurilor pe care le-am văzut în industrie, dar probabil şi un pas firesc, având în vedere recenta schimbare de CEO”, a declarat Mads Lindegaard Rosendal, analist la Danske Bank, într-o notă adresată clienţilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ