Calmîc nu exclude scumpirea energiei electrice pentru consumatori: Acest lucru va fi clar în primăvara anului 2022

24 Dec. 2021, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2021, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În ședința de astăzi, ANRE a majorat tariful energiei electrice livrată de CET-uri. Prețul este de 2,19 per KW/h cu 13 bani mai puțin față de cel aprobat în data de 20 noiembrie.

Deși nu există premise pentru majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatori, unul din directorii ANRE, Octavian Calmîc susține că „acest tarif va fi luat în calcul la examinarea contractului ulterior”.

Deocamdată nu are un impact asupra tarifului energiei electrice pentru consumatorii casnici. Or, în prezent, nu există nicio cerere de ajustare a tarifelor la energia electrică. Licitația de achiziție a energiei electrice va începe în anul 2022 și vom vedea care va fi prețul”, a explicat Calmîc.

Anterior, experții estimau că prețul energiei electrice ar urma să crească cu 30% în primăvara anului 2022 pe fundalul scumpirii gazului.

În cazul majorării tarifului la energia electrică cu 30%, de exemplu, consumatorii Premier Energy vor achita cu 0,45 lei mai mult față de tariful actual care este 1,51 lei pentru un KWh.

În prezent, Republica Moldova își acoperă 20% din necesarul de curent de la CET-urile locale, iar restul din necesar este achiziționat de la Centrala de la Cuciurgan. Or, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – 80% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău