Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este în căutarea unui nou coleg

19 Apr. 2022, 16:20
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Apr. 2022, 16:20 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) este în căutarea unui nou coleg. Mai exact, CCI a RM anunță concurs de selectare a candidaturilor pentru ocuparea funcției vacante de șef Secție Învățământ Dual (SÎD). Termenul limită de aplicare este data de 3 mai 2022.

Pentru a aplica la această poziție este necesar ca candidații să îndeplinească câte condiții, printre care studii în domenii conexe educație.

 • studii de cel puțin nivel 6 ISCED în domenii conexe educației, economiei sau științelor administrative;
 • formare profesională în domeniul științelor educației;
 • fluență în română și rusă iar cunoașterea limbii engleze va constitui un avantaj;
 • competențe digitale.

De asemenea, experiența profesională în acest domeniu sau domenii conexe reprezintă un avantaj.

 • cel puțin 3 ani de experiență profesională  în educație sau arii conexe (experiența în domeniul parteneriatelor duale va constitui un avantaj);
 • experiență în procesul de negociere cu diferiți actori publici și privați;
 • cooperarea cu organizațiile internaționale în domeniul economic (va constitui un avantaj);
 • experiență în managementul proceselor.

Printre abilitățile pe care le solicită angajatorul se numără: capacitatea de lucra în echipă; perseverență, corectitudine, integritate, flexibilitate, responsabilitate, punctualitate, disponibilitate de a lucra în afara orelor de program în timpul perioadelor de maximă solicitare; flexibilitate la deplasări de serviciu, capacitate de a lua decizii în condiții de stres şi de a respecta termene limită.

Ce vei face?

În cadrul acestei poziții, candidatul ales va avea mai multe responsabilități, printre care:

 • facilitarea cooperării cu partenerii din cadrul programelor de învățământ profesional tehnic dual din Republica Moldova;
 • coordonarea și monitorizarea activităților de organizare și desfășurare a programelor de instruire practică în sistem dual;
 • cooperarea cu instituții de nivel național și internațional în vederea preluării bunelor practici și experiențe, dezvoltarea proiectelor de politici publice;
 • alte atribuții menite să conducă spre atingerea obiectivelor setate pentru secție.

Pentru a participa la concursul de angajare este necesar să expediezi CV-ul și o Scrisoare de motivație la adresa de email: dual@chamber.md, până la data de 03 mai 2022, cu mențiunea: Șef Secție învățământ dual.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău