Capcanele financiare ale unui credit! Riscurile și drepturile consumatorilor

08 Oct. 2024, 10:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Oct. 2024, 10:44 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În contextul actual, decizia de a contracta un credit trebuie să fie una informată, iar conform Băncii Naționale a Moldovei (BNM), aceasta implică o analiză atentă a capacității de rambursare și a potențialelor beneficii ale creditului. Un împrumut poate fi justificat dacă ne îmbunătățește calitatea vieții pe termen lung, cum ar fi procurarea unei locuințe sau susținerea unui proiect de afaceri cu potențial de profit. Pe de altă parte, este riscant să luăm credite pentru cumpărături impulsive sau pentru a acoperi datorii existente prin noi împrumuturi, se arată

Înainte de a alege o bancă sau o organizație de creditare nebancară (OCN), trebuie să comparăm ofertele bazându-ne pe indicatorul Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care reflectă costul real al creditului. Alegerea unei sume rezonabile și a unei perioade scurte de rambursare poate reduce semnificativ costul total al împrumutului.

Este important, de asemenea, să ne asigurăm că avem posibilitatea de rambursare anticipată, un avantaj care poate reduce costul total al creditului dacă veniturile noastre cresc pe parcursul perioadei de rambursare.

La încheierea unui contract de credit, citirea cu atenție a tuturor clauzelor este esențială, pentru a ne asigura că ne sunt clare și favorabile. Totodată, consumatorul are dreptul să revoce contractul în termen de 14 zile sau să ramburseze anticipat creditul, conform legii. În cazul unor probleme legate de drepturile noastre, putem apela la Comisia Națională a Pieței Financiare pentru asistență.

Decizia de a lua un credit trebuie să fie bine fundamentată, analizându-ne capacitatea de rambursare și evitând ofertele prea bune ca să fie adevărate, pentru a nu risca să intrăm în situații financiare dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Feb. 2025, 20:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Feb. 2025, 20:35 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale rusești către Europa, prin gazoductul TurkStream, au atins un record de peste 50 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi în luna ianuarie, conform calculelor preliminare realizate de Reuters. Creșterea survine în contextul în care tranzitul prin Ucraina a fost oprit.

Aceleași date sunt confirmate și de agenția rusă Tass, care a raportat sâmbătă că exporturile de gaze prin TurkStream au ajuns la un maxim istoric de la lansarea gazoductului în 2020. Potrivit acesteia, volumul total lunar a fost de 1,56 miliarde de metri cubi (bcm), bazându-se pe datele rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG).

Turcia a rămas singura rută pentru gazul rusesc către Europa, după ce acordul de tranzit pe cinci ani dintre Moscova și Kiev nu a fost reînnoit la expirarea sa pe 1 ianuarie. Gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde de metri cubi anual, traversează Marea Neagră și este destinat alimentării Turciei, precum și țărilor din sudul și sud-estul Europei.

Potrivit calculelor bazate pe datele ENTSOG, exporturile de gaze prin TurkStream au crescut cu 26,8% în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 50,6 mcm pe zi, comparativ cu 39,9 mcm în ianuarie 2024, a relatat Reuters.

În total, livrările de gaze rusești către Europa prin TurkStream au însumat 1,57 miliarde de metri cubi în luna ianuarie, în creștere de la 1,24 miliarde în ianuarie anul trecut și de la 1,54 miliarde în decembrie 2024.

În 2022, Rusia a furnizat aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaze către Europa prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Acest volum s-a prăbușit cu 55,6% în 2023, ajungând la 28,3 miliarde, dar a crescut la aproximativ 32 de miliarde în 2024.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală