În contextul actual, decizia de a contracta un credit trebuie să fie una informată, iar conform Băncii Naționale a Moldovei (BNM), aceasta implică o analiză atentă a capacității de rambursare și a potențialelor beneficii ale creditului. Un împrumut poate fi justificat dacă ne îmbunătățește calitatea vieții pe termen lung, cum ar fi procurarea unei locuințe sau susținerea unui proiect de afaceri cu potențial de profit. Pe de altă parte, este riscant să luăm credite pentru cumpărături impulsive sau pentru a acoperi datorii existente prin noi împrumuturi, se arată
Înainte de a alege o bancă sau o organizație de creditare nebancară (OCN), trebuie să comparăm ofertele bazându-ne pe indicatorul Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care reflectă costul real al creditului. Alegerea unei sume rezonabile și a unei perioade scurte de rambursare poate reduce semnificativ costul total al împrumutului.
Este important, de asemenea, să ne asigurăm că avem posibilitatea de rambursare anticipată, un avantaj care poate reduce costul total al creditului dacă veniturile noastre cresc pe parcursul perioadei de rambursare.
La încheierea unui contract de credit, citirea cu atenție a tuturor clauzelor este esențială, pentru a ne asigura că ne sunt clare și favorabile. Totodată, consumatorul are dreptul să revoce contractul în termen de 14 zile sau să ramburseze anticipat creditul, conform legii. În cazul unor probleme legate de drepturile noastre, putem apela la Comisia Națională a Pieței Financiare pentru asistență.
Decizia de a lua un credit trebuie să fie bine fundamentată, analizându-ne capacitatea de rambursare și evitând ofertele prea bune ca să fie adevărate, pentru a nu risca să intrăm în situații financiare dificile.