Raportul anual Hellas Direct despre furtul de mașini din Grecia include o mulțime de informații interesante și evidențiază cele mai „sigure” modele împotriva furtului.
Cele mai multe liste și sondaje despre furtul de mașini sunt despre modelele care „strălucesc” în ochii spărgătorilor.
Hellas Direct a analizat datele pe care le are în posesie pentru anul 2022, pe baza mașinilor asigurate de acestă companie, și ne prezintă o cu totul altă listă care include mașinile furate cu cea mai mică frecvență, dar și relația dimensiunii mașinii și vârsta șoferului.
Modelele pe care hoții nu le aleg pentru furt – din diverse motive, cum a fi o cerere redusă de piese de schimb sau dificultatea să pătrundă în ele – sunt Honda Civic și Toyota Avensis, cu o mașină furată la 1.000 de vehicule asigurate, urmate de SEAT Ibiza, FIAT Seicento, FIAT Punto, Peugeot 206, Hyundai Getz, Toyota Auris, Hyundai i30 și Nissan Almera, cu 2 furturi la 1.000 de mașini.
Dar se pare că și dimensiunea mașinii joacă un rol important, întrucât un model cu o lungime de 3,7 metri are șanse de aproape trei ori mai mare să facă „aripi” față de unul mai lung.
În plus, raportul anual Hellas Direct menționează un alt element important legat de furt, și este legat de vârsta șoferului asigurat.
Potrivit datelor, au fost 9 furturi la fiecare 1.000 de șoferi cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, o rată care pare „mică”, dar este mai mult decât dublă față de asigurații cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani.
Ce legătură are vârsta șoferului asigurat cu alegerea hoților, există și o explicație pentru asta. Șoferii mai tineri conduc mai mult și, prin urmare, sunt mai ușor de vizat. Oricine se mișcă, e mai expus.