Care sunt cele mai populare criptomonede, în fucție de capitalizarea pe piață. Bitcoin este primul în listă

17 Apr. 2021, 07:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Apr. 2021, 07:00 // Au Bani //  MD Bani

Dacă la început, oamenii erau sceptici să facă investiții în criptomonede, acum, acest tip de valută este foarte popular și de bucură de o atenție sporită din partea investitorilor. Companii precum Tesla, JPMorgan și Goldman Sachs au manifestat interes față de investițiile din criptovalută. Recent, Tesla a anunțat că vor putea fi procurate automobile prin intermediul Bitcoin. Iată care sunt cele mai populare criptomonede, după capitalizarea pe piață.

În prezent, cea mai populară criptomonedă este Bitcoin, însă, în întreaga lume există sute de astfel de monede. Potrivit site-ului CoinDesk, doar 20 de monede constituie aproximativ 99% din piață ca volum.

  1. Bitcoin

Bitcoinul, sau BTC, după simbolul bursier, a fost lansat în 2009 și este, în prezent, este cea mai mare criptomonedă, cu o capitalizare de piață de peste 1,14 trilioane de dolari. A fost creat ca un depozit de valoare și ca un mijloc de a facilita tranzacțiile descentralizate.

Criptomoneda a atins maxime de peste 60.000 de milioane de dolari și a ajuns marți, 13 aprilie la o valoare record de 63.236 milioane de dolari.

Creșterea prețului la Bitcoin a fost favorizată de mai mulți factori printre care și interesul lui Elon Musk față de monedă.

  1. Ethereum

Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare totală de piață, de 277,8 miliarde de dolari. Ethereum a fost propus în 2013 de dezvoltatorul Vitalik Buterin, și a fost lansat în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain. La moment, Etherum se tranzacționează cu 2 405,98 dolari, potrivit platformei CoinDesk.

  1. XRP

XRP este o criptomonedă populară printre bănci și alte instituții. Această criptomonedă are o capitalizare de piață de 154.91 de miliarde de dolari. Moneda a fost creată în 2012 de compania blockchain Ripple Labs și rulează pe propriul protocol blockchain numit Ripple.

  1. Stelar

Cofondatorul Ripple Labs, Jed McCaleb, a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în 2014. Lumens este criptomoneda nativă a sistemului. Stelar are o capitalizare de piață de 61.71 miliarde de dolari.

  1. Dogecoin

Dogecoin este o monedă virtuală derivată din Litecoin introdusă pe 8 decembrie 2013. Dogecoin îl înfățișează pe sigla sa pe Shiba Inu din fenomenul pe internet Doge. La fel ca și în cazul Bitcoin, monedele Doge se generează pe baza rezolvării unor blocuri de ecuații. În prezent, capitalizarea de piață a Dogecoin este de 47.96 miliarde de dolari.

  1. Cardano

Cardano este un proiect public decentralizat de blockchain și criptomonedă, inițiat de o echipă de academicieni și ingineri. Moneda are o valoare de piață de 44.41 miliarde de dolari.

  1. ChainLink

Criptomoneda a fost lansată în 2017 de Sergey Nazarov. ChainLink este un simbol bazat pe etereum care a facilitat utilizarea contractelor care se conectează la sistemele de plăți. Pe 16 aprilie, avea o capitalizare de piață de 40.38 miliarde de dolari.

  1. Litecoin

Litecoin a fost lansat în 2011 de fostul inginer Google și Coinbase Charlie Lee și este o criptomonedă peer-to-peer. La data de 16 aprilie avea o capitalizare de piață de 18.78 miliarde de dolari.

  1. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash a fost lansat în 2017 de fostul inginer Facebook Amaury Séchet, este cea mai mare separație (fork) de Bitcoin în funcție de capitalizarea pieței. Moneda digitală avea o capitalizare de piață de 16.47 miliarde de dolari, pe 16 aprilie.

  1. Filecoin

Filecoin este un sistem public de criptovalută și de plată digital open-source destinat să fie o metodă de stocare digitală cooperativă bazată pe blockchain și recuperarea datelor. Moneda a fost lansată în august 2017 și a strâns peste 200 de milioane de dolari în 30 de minute. Pe data de 16 aprilie avea o capitalizare de piață de 12.01 miliarde de dolari. 

 Ce este capitalizarea de piață?

Capitalizarea de piață, denumită și „market cap”, se referă la valoarea de piață a tuturor acțiunilor unei companii, care de obicei este exprimată în moneda în care sunt listate acțiunile companiei. Capitalizarea de piață se calculează prin înmulțirea numărului total cu prețul curent de piață al unei acțiuni.

Realitatea Live

03 Iul. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 10:08 // Actual //  bani.md

Comedia „Despre oameni și melci” de Tudor Girugiu este al următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Pelicula va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Producția relatează istoria lui George Petrescu, angajat la fabrica de mașini ARO. Întreprinderea falimentează și urmează să fie cumpărată de francezi, iar dintre cei 3000 de angajați, doar 300 își vor păstra locul de muncă.

Protagonistul nu avea somn într-o noapte, când a văzut la televizor că o bancă de spermă plătește 50 de dolari pentru fiecare donație. Așadar, un calcul simplu l-a făcut să creadă că fabrica la care lucrează poate fi salvată, dacă fiecare angajat va contribui, iar de aici au început aventurile.

Regizorul susține că filmul este inspirat din fapte reale, iar protagonistul are un „prototip” din Cîmplung, care într-adevăr a propus o idee „nebună” atunci când fabrica la care lucra s-a închis.

„Iniţial, scenaristul dorea să facă un film social, dar toată lumea râdea și mi s-a părut important să mai avem și momente de destindere, să mai și râdem”, recunoaște Tudor Giurgiu, citat de romania-actualitati.ro.

„Despre oameni și melci” a primit trofeul Goppo în 2013, la categoria „Premiul publicului, a fost apreciată la festivaluri din Varșovia și Valladolid, dar și la Festivalul Filmului Sud-Est European.

Din numeroasa distribuție fac parte mai mulți actori români, printre care Monica Bîrlădeanu și Andi Văsluianu, Cuzin Toma, Nicodim Ungureanu, Valeria Seciu. Pe ecran apare Puya, actorul basarabean Ion Grosu, dar și francezul Jean François Stevenin cu fiul său Robinson.

Filmul „Despre oameni și melci” de Tudor Giurgiu este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău