Carieră sau viață personală? Sau, cum poate fi „și una și alta”

27 Iun. 2021, 14:06
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
27 Iun. 2021, 14:06 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Compatibilitatea vieţii de familie cu cariera este în continuare văzută ca o problemă a sexului feminin. Frecvent, femeile educate se întreabă dacă este mai bine să se concentreze asupra carierei sau să aibă copii, ceea ce ar însemna să pună în stand-by sau să renunţe la ambiţiile profesionale. Pe de altă parte, există numeroase exemple de mame şi, în acelaşi timp, profesionişti de succes, care demonstrează că femeile nu trebuie neapărat să aleagă între cele două aspecte ale vieţii lor.

La a patra ediţie a evenimentului „Female Power Hour” organizat recent de WU Executive Academy, femei manager şi antreprenoare, absolvente de MBA/EMBA, au povestit din experienţa proprie cum au reuşit să îmbine cariera cu viaţa de familie. Secretul lor? Totul ţine de mentalitate, un sprijin bun şi abilităţi de organizare.

Olena Khlon, c-level manager şi mamă doi copii

Olena Khlon este CEO-ul furnizorului de servicii financiare Fairo din Kiev. Mama unui copil de 10 ani şi a altuia de aproape 2 ani, Olena a lucrat în zece ţări şi a avut joburi de top în finanţe, consultanţă, business &people development. Aceasta susţine, „Sunt o mare fană a sloganului <mamă fericită, copil fericit>”. Când şi-a mutat familia în Filipine pentru slujba soţului ei, o perioadă a fost casnică cu normă întreagă: „Chiar am încercat din răsputeri, însă la un moment dat soţul meu a spus: te rog să îţi găseşti un loc de muncă – eşti o persoană mult mai echilibrată atunci când lucrezi.”

 Insighturile sale pentru mamele care lucrează sunt:

  1. Nu încerca să fii perfectă, nici la job, nici ca mamă. Pur şi simplu nu va funcţiona şi te va costa o cantitate enormă de energie.
  2. Înconjoară-te de oameni care te susţin şi evită-i pe cei care te judecă din cauza deciziei tale de a avea şi familie şi o carieră.
  3. Găseşte-ţi timp pentru a-ţi reîncărca bateriile şi fă ceva care este doar pentru tine şi îţi aduce bucurie. Acest lucru te va face un model pentru copiii tăi atunci când vine vorba de grija faţă de sine.
  4. Comunică cât mai mult posibil cu copiii tăi şi ţine-ţi promisiunile faţă de ei, iar dacă acest lucru nu este posibil, fii sincer şi vorbeşte cu ei.

Ruth Gabler-Schachermayer, mamă şi fondatoarea CareerMum

„A avea o familie este un dar pentru mine. Cu toate acestea, nu m-am gândit niciodată să renunţ la munca mea”, a spus Ruth Gabler-Schachermayer, iniţiatoarea programului de mentorat Mumtoring şi mama unui fiu de un an. „Dimpotrivă, cred că, dacă mă menţin fericită, mă voi descurca cu restul”, a adăugat ea.

Ruth a oferit, de asemenea, sfaturile sale femeilor care îşi doresc şi copii şi carieră:

  1. Separă-ţi timpul de lucru de cel petrecut cu copiii tăi. Rămâi concentrată şi trăieşte momentele conştient, pentru a te bucura din plin de acestea.
  2. Ai încredere în deciziile tale şi lasă în urmă îndoielile. Orice ai hotărî, va fi cu siguranţă cea mai bună opţiune pentru tine şi familia ta.
  3. Discută cu femei care au realizat deja obiectivele pe care te străduieşti să le atingi. Inspiră-te din modelele lor şi dezvoltă-ţi apoi propriile strategii şi perspective.
  4. Nu trebuie să decizi între familie şi carieră în zilele noastre, le putem avea pe amândouă. Trebuie doar să ne sprijinim şi să ne promovăm reciproc prin reţele, schimburi de informaţii şi discuţii.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Oct. 2021, 05:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Într-un interviu pentru Bani.md, agentul imobiliar Liliana Popescu a menționat că moldovenii cumpără apartamente din blocuri vechi pentru investiții. Apartamentele sunt oferite cu chirie sau sunt vândute la un preț mai mare după ce se repară.

„Sunt foarte multe solicitări pentru blocurile vechi, pentru că prețul este mai mic. De exemplu, dacă cumperi un apartament în stare deplorabilă cu 20 de mii, în vânzare îl poți scoate în vânzare chiar și cu 35 de mii.”.

Potrivit Lilianei Popescu, astfel de solicitări vin în special de la persoanele care lucrează peste hotare. Clienții fac reparații și dau apartamentele în chirie sau le scot la vânzare la un preț mai mare.

În general, moldovenii preferă apartamentele cu o cameră și living, iar familiile își doresc apartament cu două camere și living.

Cea mai bună perioadă de vânzare a apartamentelor este atunci când revine diaspora acasă, de sărbători precum Crăciun sau Paști.

„Indiferent că lucrează peste hotare vor să aibă ceva acasă.”, spune Liliana Popescu.

Mai multe detalii despre tendințele de pe piața imobiliară, aflați în interviul ce urmează.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie