Carieră sau viață personală? Sau, cum poate fi „și una și alta”

27 Iun. 2021, 14:06
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
27 Iun. 2021, 14:06 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Compatibilitatea vieţii de familie cu cariera este în continuare văzută ca o problemă a sexului feminin. Frecvent, femeile educate se întreabă dacă este mai bine să se concentreze asupra carierei sau să aibă copii, ceea ce ar însemna să pună în stand-by sau să renunţe la ambiţiile profesionale. Pe de altă parte, există numeroase exemple de mame şi, în acelaşi timp, profesionişti de succes, care demonstrează că femeile nu trebuie neapărat să aleagă între cele două aspecte ale vieţii lor.

La a patra ediţie a evenimentului „Female Power Hour” organizat recent de WU Executive Academy, femei manager şi antreprenoare, absolvente de MBA/EMBA, au povestit din experienţa proprie cum au reuşit să îmbine cariera cu viaţa de familie. Secretul lor? Totul ţine de mentalitate, un sprijin bun şi abilităţi de organizare.

Olena Khlon, c-level manager şi mamă doi copii

Olena Khlon este CEO-ul furnizorului de servicii financiare Fairo din Kiev. Mama unui copil de 10 ani şi a altuia de aproape 2 ani, Olena a lucrat în zece ţări şi a avut joburi de top în finanţe, consultanţă, business &people development. Aceasta susţine, „Sunt o mare fană a sloganului <mamă fericită, copil fericit>”. Când şi-a mutat familia în Filipine pentru slujba soţului ei, o perioadă a fost casnică cu normă întreagă: „Chiar am încercat din răsputeri, însă la un moment dat soţul meu a spus: te rog să îţi găseşti un loc de muncă – eşti o persoană mult mai echilibrată atunci când lucrezi.”

 Insighturile sale pentru mamele care lucrează sunt:

  1. Nu încerca să fii perfectă, nici la job, nici ca mamă. Pur şi simplu nu va funcţiona şi te va costa o cantitate enormă de energie.
  2. Înconjoară-te de oameni care te susţin şi evită-i pe cei care te judecă din cauza deciziei tale de a avea şi familie şi o carieră.
  3. Găseşte-ţi timp pentru a-ţi reîncărca bateriile şi fă ceva care este doar pentru tine şi îţi aduce bucurie. Acest lucru te va face un model pentru copiii tăi atunci când vine vorba de grija faţă de sine.
  4. Comunică cât mai mult posibil cu copiii tăi şi ţine-ţi promisiunile faţă de ei, iar dacă acest lucru nu este posibil, fii sincer şi vorbeşte cu ei.

Ruth Gabler-Schachermayer, mamă şi fondatoarea CareerMum

„A avea o familie este un dar pentru mine. Cu toate acestea, nu m-am gândit niciodată să renunţ la munca mea”, a spus Ruth Gabler-Schachermayer, iniţiatoarea programului de mentorat Mumtoring şi mama unui fiu de un an. „Dimpotrivă, cred că, dacă mă menţin fericită, mă voi descurca cu restul”, a adăugat ea.

Ruth a oferit, de asemenea, sfaturile sale femeilor care îşi doresc şi copii şi carieră:

  1. Separă-ţi timpul de lucru de cel petrecut cu copiii tăi. Rămâi concentrată şi trăieşte momentele conştient, pentru a te bucura din plin de acestea.
  2. Ai încredere în deciziile tale şi lasă în urmă îndoielile. Orice ai hotărî, va fi cu siguranţă cea mai bună opţiune pentru tine şi familia ta.
  3. Discută cu femei care au realizat deja obiectivele pe care te străduieşti să le atingi. Inspiră-te din modelele lor şi dezvoltă-ţi apoi propriile strategii şi perspective.
  4. Nu trebuie să decizi între familie şi carieră în zilele noastre, le putem avea pe amândouă. Trebuie doar să ne sprijinim şi să ne promovăm reciproc prin reţele, schimburi de informaţii şi discuţii.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 15:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 15:35 // Actual //  Lupu Eduard

Nimic mai groaznic decât războiul. Suntem niște fericiți atât timp cât nu zboară rachete pe de-asupra noastră, prețuiți aceasta. Restul toate pot fi rezolvate, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco într-o postare pe Facebook.

Dânsa susține că Ministerul Sănătății deține în Sergheevca, Ucraina un Centru de reabilitare pentru copii. Este un sanatoriu renovat, cu condiții bune, copiii cu probleme de sănătate din Republica Moldova având posibilitatea să beneficieze de servicii medicale de reabilitare pe litoralul Mării Negre.

„Cu regret activitatea lui a fost stopată în perioada pandemică și numai am pregătit planuri pentru reluarea activității, și a venit războiul. În urma atacului Centrul nu a avut de suferit grav, doar geamurile cazangeriei fiind făcute țăndări. Dar cu regret am fost anuntați că 5 colaboratori ai Centrului sunt răniți și unul a decedat, ei toți locuind în clădirea care a fost afectată de bombardamente”, spune Nemerenco.

Ministra a exprimat, familiei colegului decedat, profunde condoleanțe și păreri de rău  … „Acești oameni pașnici au făcut zilele copiilor Moldovei mai frumoase, s-au ocupat de reabilitarea lor cu mult drag si dăruire și le dorim din suflet recuperare totală”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău