Cât timp va zbura Emirates către Rusia: Dacă ni se va spune să ne oprim, ne vom opri

18 Apr. 2022, 17:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Apr. 2022, 17:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Șeful Emirates spune că compania aeriană va continua să zboare către Rusia, cu excepția cazului în care proprietarul ei, guvernul Dubai, îi spune să nu o facă, transmite BBC.

„Dacă ni se va spune să ne oprim, ne vom opri, dacă nu ni se spune astfel, vom continua”, a declarat Sir Tim Clarke pentru BBC.

Majoritatea companiilor aeriene internaționale importante s-au retras din Rusia pe fondul sancțiunilor ample impuse de țările occidentale de la începutul războiului în Ucraina. Emirates este unul dintre puținii transportatori care încă operează zboruri către Moscova și Sankt Petersburg.

Întrebat dacă compania aeriană își va reconsidera poziția, președintele Emiratelor, Sir Tim, a spus că „nu a fost chemarea lui”, ci o decizie pe care o va lua guvernul Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe lângă transportul de pasageri, compania aeriană transportă și mărfuri, inclusiv bunuri umanitare, alimente și rechizite medicale, care nu sunt pe lista de sancțiuni.

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

De la izbucnirea războiului, Moscova s-a confruntat cu un val de sancțiuni fără precedent, inclusiv interzicerea aeronavelor rusești care utilizează spațiul aerian și aeroporturile din SUA, UE, Marea Britanie și Canada.

Zborurile internaționale ale companiilor aeriene ruse au fost reduse drastic din cauza sancțiunilor. Transportatorul național Aeroflot a suspendat toate zborurile internaționale, cu excepția serviciului său către capitala Belarusului, Minsk, din cauza sancțiunilor.

Sir Tim crede că războiul din Ucraina ar putea avea implicații pe termen lung pentru industria aeriană globală, mai ales dacă Rusia este exclusă de Occident din economia globală.

„Acest [război] va avea manifestări majore, probabil, de dezavantaj pentru ambele părți. Și acest lucru va avea un impact asupra industriei”, a spus el.

Sir Tim a spus că Emirates înregistrează o cerere puternică, în ciuda prețurilor ridicate ale petrolului. Compania aeriană a transferat costurile consumatorilor adăugând o suprataxă pentru combustibil la tarifele aeriene, dar asta nu a afectat rezervările.

„Indiferent de asta, oamenii sunt gata să plătească prețurile pe care trebuie să le percepem pentru a acoperi această creștere enormă a prețului combustibilului”, a spus Sir Tim.

El a adăugat că industria aeriană a fost obișnuită să facă față prețurilor ridicate ale petrolului, dar a spus că crede că transportatorilor cu buget le va fi dificil să treacă peste asta fără a se lovi de un impact financiar.

Brent, unul dintre principalele repere pentru petrol, s-a tranzacționat peste 100 de dolari timp de aproape două luni, de când războiul Rusia-Ucraina a declanșat volatilitate pe piețele globale de energie.

Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) a avertizat că performanța financiară generală a industriei aeriene în 2022 se va înrăutăți din cauza provocării creșterii prețului petrolului. Combustibilul pentru avioane reprezintă aproximativ un sfert din costurile unei companii aeriene.

„Cerere puternică”

În ciuda recentelor eșecuri, Sir Tim a spus că Emirates a revenit la profitabilitate în ultimele șase luni, din cauza cererii „furioase”.

Transportatorul se așteaptă să raporteze câștiguri anuale îmbunătățite în acest an, după ce a înregistrat o pierdere de 5,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2020-2021, deoarece pandemia de Covid-19 a devastat industria aviației globale.

Guvernul din Dubai a injectat 3,1 miliarde de dolari în Emirates pentru a salva compania aeriană de stat, care a fost forțată să efectueze zboruri la sol și să concedieze mii de angajați după izbucnirea pandemiei.

Sir Tim a spus că compania aeriană caută acum să angajeze între 3.000 și 4.000 de membri ai echipajului de cabină și piloți suplimentari pe fondul cererii de călătorii în plină expansiune.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ