CCRM a auditat bunurile Republicii Moldova din Ucraina. „Situație alarmantă”

05 Iul. 2021, 14:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2021, 14:31 // Actual //  MD Bani

În contextul efectuării unei vizite de documentare, în perioada 1-3 iulie auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au examinat mai multe obiective, amplasate în Ucraina, parte a proprietății publice a Republicii Moldova.

În orașul Odessa, auditorii au examinat starea edificiului Consulatului Republicii Moldova, care se află în gestiunea Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și a construcțiilor Sanatoriului „Moldova”. Examinarea a dezvăluit starea deplorabilă a clădirilor și situație incertă privind dreptul de proprietate în cazul sanatoriului.

În localitatea Zatoka, auditorii au examinat starea unor obiective, aflate în gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Într-o stare deplorabilă se află Baza de odihnă „Bugaz”, aflată în evidența contabilă a Universității de Stat din Moldova, care este exploatată de către persoane neidentificate.

O altă bază de odihnă funcțională, gestionată anterior de Universitatea Tehnică din Moldova, „Politeh”, la moment „Admiral”, a fost recunoscută de autoritatea locală drept proprietate privată, urmare a reconstrucției capitale a acesteia de către arendator.

În aceiași localitate, auditorii au examinat starea Bazei de odihnă „Selecția”, care se află încă în evidența contabilă a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp ,,Selecția”. În 2002 Institutului a dat în arendă baza de odihnă unui cetățean al Ucrainei pe un termen de 10 ani. Arendașul nu a respectat prevederile contractuale și, fără a coordona cu Institutul, a demolat 36 de căsuțe de lemn și a construit bunuri imobile capitale cu 2 nivele.

A fost pierdut, practic, și patrimoniul aflat în gestiunea Ministerului Justiției (MJ), Baza de odihnă ,,Mecita” din localitatea Zatoka. MJ nu a asigurat înregistrarea în conformitate cu legislația Ucrainei a clădirilor bazei de odihnă ca proprietate a Republicii Moldova în gestiunea Î.S. ,,Brănești”. În perioada 2018-2019 Î.S. ,,Brănești” nu a efectuat inventarierea bunurilor și nu a întreprins măsuri de asigurare a integrității clădirilor. Lipsa controlului asupra patrimoniului aflat peste hotarele țării a condiționat demolarea neautorizată a clădirilor bazei de odihnă.

Auditorii Curții de Conturi au examinat, de asemenea, starea unor obiective, proprietate publică a Republicii Moldova, situate în localitatea Serhiivka. Câteva baze sunt funcționale, dar necesită unele investiții, cum ar fi Baza de odihnă ”Medic-2 ”, gestionată de USMF „Nicolae Testemiţanu”, Baza de odihnă ”Parus”, gestionată de Î.S. „Urbanproiect”, Baza de instruire „Sergheevca”, gestionată anterior de I.P. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Baza de odihnă ”Automobilist”, gestionată de Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” și Baza de odihnă ”Sveazist”, Î.S. ’’Posta Moldovei”. Situația privind drepturile de proprietatea în cazul unora dintre obiective este incertă.

De asemenea, au fost examinate obiectivele din localitatea Serhiivka, aflate în gestiunea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Centrul de reabilitare pentru copii „Sergheevca”, Centrul de reabilitare a invalizilor şi pensionarilor „Victoria”, care sunt funcționale.

Nu funcționează Baza de odihnă „Dacia”, gestionată de USM, amplasată în localitatea Prymorsk, nefiind clarificată situația privind drepturile de proprietate asupra acesteia.

Documentarea la fața locului a dezvăluit o situație alarmantă privind gestionarea proprietății publice, aflat peste hotarele Republicii Moldova, de către instituțiile statului. Potrivit constatărilor, majoritatea obiectivelor sunt în stare deplorabilă, avariată, iar unele au fost ocupate abuziv sau se află în litigii. În unele situații, imobilul a fost demolat și nu poate fi identificat.

Menționăm că, vizita se încadrează în programul de activitate al instituției și răspunde așteptărilor Parlamentului Republicii Moldova, care a solicitat instituției supreme de audit din țară să auditeze situația privind proprietatea publică a Republicii Moldova, situată pe teritoriul Ucrainei. Obiectivul a fost inclus în planul de audit al misiunilor obligatorii ale Curții de Conturi și va fi abordat, de asemenea, pe larg, în cadrul unui viitor audit de performanță.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO