Jeff Bezos și Bill Gates susțin producția de carne și lactate „false”. Cu ce este înlocuită

05 Iul. 2021, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Iul. 2021, 12:58 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În timp ce cumpărătorii încep să fie atrași de burgerii din carne ”falsă”, care arată, se prepară și are același gust cu carnea adevărată, un startup susținut de Jeff Bezos și Bill Gates extrage proteine din fungi, ca ingrediente primare pentru a crea alimente care înlocuiesc carnea, scrie CNBC.

Nature’s Fynd, cu sediul în Chicago, a strâns fonduri de 158 milioane dolari de la investitori, inclusiv Bezos, Gates și Al Gore. Torturile și hamburgerii fără carne ai companiei, crema de brânză și iaurt fără lapte și pepite fără pui sunt programate să ajungă pe rafturile băcăniilor la sfârșitul acestui an.

Compania spune că proteina vegană include toți cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali și niveluri bune de fibre, vitamine și minerale, fără colesterol sau grăsimi trans. Se spune că Fy are o zecime din grăsimea de vită măcinată și cu 50% mai multe proteine ​​decât tofu; de două ori mai multe proteine ​​decât mazărea crudă.

Sectorul alimentelor alternative a consemnat o creștere explozivă în 2020, cu un avans al vânzărilor americane cu amănuntul de 27%, aducând valoarea totală a pieței la 7 miliarde de dolari, potrivit datelor Plant-Based Foods Association (PBFA), un grup comercial care reunește peste 200 de companii. Între timp, livrările de produse cu proteine alternative ale distribuitorilor către restaurante au avansat în aprilie cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit firmei de cercetare NPD Group.

Industria ascendentă este condusă de Beyond Meat and Impossible Foods, ale cărei burgeri din carne, pui și produse de mezeluri au perturbat industria de producție a alimentelor din SUA de 733 miliarde de dolari. Acest lucru a determinat Tyson Foods, Purdue, Hormel, Cargill și alți producători tradiționali de carne să lanseze propriile produse în această categorie.

Nature’s Fynd a fost co-fondat în 2012 – inițial ca Bioproduse Durabile – de Thomas Jonas și Mark Kozubal. Cu câțiva ani mai devreme, Kozubal a dezgropat un microb, tulpina Fusarium flavolapis, din izvoarele termale vulcanice din Parcul Național Yellowstone. A condus o echipă de cercetare și dezvoltare care a formulat microbul în ceea ce compania numește Fy, sursa fermentată, versatilă, bogată în proteine ​​pentru produsele Nature’s Fynd.

Fermentarea a fost utilizată în fabricarea pâinii, a berii, a vinului, a brânzeturilor și a altor produse de milenii și se dezvoltă acum ca o platformă cheie de proteine ​​alt cu potențial major de a alinia știința cu antreprenoriatul, politica și investițiile, potrivit Good Food Institute.

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală