Ce face Moscova pe fondul „oboselii” Vestului în Ucraina. Ordinul trasat de Putin e să ajungă la gurile Dunării

12 Dec. 2023, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Dec. 2023, 13:48 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii politici remarcă în ultima perioadă un discurs al politicienilor occidentali în care aceștia își exprimă îndoiala în privința continuării sprijinului acordat până acum Ucrainei.

Unul dintre cei care au vorbit tranșant despre pericolul abandonării Ucrainei este Donald Tusk, politicianul proaspăt numit în funcția de prim-ministru al guvernului polonez.

„Nu mai pot asculta politicieni care spun că s-au săturat de situația din Ucraina. Polonia va cere mobilizarea deplină a lumii libere pentru a ajuta Ucraina”, a declarat Tusk în seara zilei de 11 decembrie în parlamentul polonez, în timpul discursului de inaugurare.

„De asemenea, trebuie să vorbim cu o singură voce despre Ucraina. Acest lucru trebuie să ne unească și pe noi. Atacul asupra Ucrainei este un atac asupra noastră tuturor. Vom cere mobilizarea deplină a Occidentului pentru a ajuta Ucraina. Ei îi spun președintelui Zelenski că s-au săturat de situație. Voi cere ajutor pentru Ucraina din prima zi. Voi pleca la Bruxelles, în speranța că ne vom convinge aliații să apere valorile democratice și Ucraina împotriva agresiunii ruse”, a adăugat Tusk.

Pe fondul incertitudinii care planează în privința sprijinirii pe mai departe a contraofensivei Ucrainei, Putin ar gândi un nou plan de agresiune.

„Din ce în ce mai multe surse cu conexiuni în serviciile de inteligență din Ucraina spun că ordinul actual trasat de către Putin FSB-ului și mai departe armatei ruse este ca, după o așteptare lungă în care Vestul colectiv va obosi și nu va mai susține Ucraina, Rusia trebuie să ajungă la gurile Dunării”, arată Radu Hossu, unul dintre românii care a ajuns pe frontul din Ucraina de mai multe ori de la debutul invaziei declanșate de Rusia.

Interesul liderului rus, potrivit lui Hossu, ar fi unul strategic. „Unul ar fi teritorial, celălalt economic (porturile de la Dunăre) și altul de influență strategică (vezi platforma continentală românească unde noi avem extrem de mult petrol și gaze naturale, câștigată prin decizia curții de la Haga, decizie pe care Rusia ar putea-o ignora)”, mai scrie Hossu pe Facebook.

Rusia a reușit în debutul ofensivei lansate în februarie 2022 să depășească fluviul Nipru și să ajungă până în orașul ucrainean Mikolaiv, aflat la doar 100 de kilometri distanță de Odesa, un punct strategic asupra căruia Putin și-a exprimat fățiș interesul în mai multe rânduri. Mikolaivul a fost recucerit ulterior de Ucraina, în cursul contraofensivei, forțele conduse de la Kiev reușind chiar împingerea armatei ruse până dincolo de Nipru.

„Dacă rușii ar ajunge la Odesa, ar avea o linie directă cu Transnistria, pe care ar putea nu doar să o susțină militar, ci și să influențeze direct, prin presiuni, intimidări și poate chiar cu „omuleți verzi” alegerile și democrația din Republica Moldova”, adaugă Hossu în analiza publicată pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău