Ce face Moscova pe fondul „oboselii” Vestului în Ucraina. Ordinul trasat de Putin e să ajungă la gurile Dunării

12 Dec. 2023, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Dec. 2023, 13:48 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii politici remarcă în ultima perioadă un discurs al politicienilor occidentali în care aceștia își exprimă îndoiala în privința continuării sprijinului acordat până acum Ucrainei.

Unul dintre cei care au vorbit tranșant despre pericolul abandonării Ucrainei este Donald Tusk, politicianul proaspăt numit în funcția de prim-ministru al guvernului polonez.

„Nu mai pot asculta politicieni care spun că s-au săturat de situația din Ucraina. Polonia va cere mobilizarea deplină a lumii libere pentru a ajuta Ucraina”, a declarat Tusk în seara zilei de 11 decembrie în parlamentul polonez, în timpul discursului de inaugurare.

„De asemenea, trebuie să vorbim cu o singură voce despre Ucraina. Acest lucru trebuie să ne unească și pe noi. Atacul asupra Ucrainei este un atac asupra noastră tuturor. Vom cere mobilizarea deplină a Occidentului pentru a ajuta Ucraina. Ei îi spun președintelui Zelenski că s-au săturat de situație. Voi cere ajutor pentru Ucraina din prima zi. Voi pleca la Bruxelles, în speranța că ne vom convinge aliații să apere valorile democratice și Ucraina împotriva agresiunii ruse”, a adăugat Tusk.

Pe fondul incertitudinii care planează în privința sprijinirii pe mai departe a contraofensivei Ucrainei, Putin ar gândi un nou plan de agresiune.

„Din ce în ce mai multe surse cu conexiuni în serviciile de inteligență din Ucraina spun că ordinul actual trasat de către Putin FSB-ului și mai departe armatei ruse este ca, după o așteptare lungă în care Vestul colectiv va obosi și nu va mai susține Ucraina, Rusia trebuie să ajungă la gurile Dunării”, arată Radu Hossu, unul dintre românii care a ajuns pe frontul din Ucraina de mai multe ori de la debutul invaziei declanșate de Rusia.

Interesul liderului rus, potrivit lui Hossu, ar fi unul strategic. „Unul ar fi teritorial, celălalt economic (porturile de la Dunăre) și altul de influență strategică (vezi platforma continentală românească unde noi avem extrem de mult petrol și gaze naturale, câștigată prin decizia curții de la Haga, decizie pe care Rusia ar putea-o ignora)”, mai scrie Hossu pe Facebook.

Rusia a reușit în debutul ofensivei lansate în februarie 2022 să depășească fluviul Nipru și să ajungă până în orașul ucrainean Mikolaiv, aflat la doar 100 de kilometri distanță de Odesa, un punct strategic asupra căruia Putin și-a exprimat fățiș interesul în mai multe rânduri. Mikolaivul a fost recucerit ulterior de Ucraina, în cursul contraofensivei, forțele conduse de la Kiev reușind chiar împingerea armatei ruse până dincolo de Nipru.

„Dacă rușii ar ajunge la Odesa, ar avea o linie directă cu Transnistria, pe care ar putea nu doar să o susțină militar, ci și să influențeze direct, prin presiuni, intimidări și poate chiar cu „omuleți verzi” alegerile și democrația din Republica Moldova”, adaugă Hossu în analiza publicată pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău