Ce șanse au ucrainenii să-i învingă pe ruși doar cu o divizie de tancuri și fără aviație. ”Totul s-ar întâmpla repede”

13 Feb. 2023, 07:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2023, 07:12 // Actual //  bani.md

În ciuda apelului președintelui ucrainean Volodimir lui Zelenski pentru avioane de luptă, tancurile vor aduce cel mai probabil victoria asupra Rusiei, scrie The Telegraph.

Este posibil să avem o viziune întunecată asupra războiului din Ucraina. Curajul și sacrificiul uimitor al ucrainenilor au oprit atacul rusesc când foarte puțini, inițial, au crezut că acest lucru se poate face. Dar acum luptele s-au stabilizat într-o baie de sânge de uzură. Putin formează o nouă armată de invazie, gata să lanseze o altă ofensivă în primăvară. Unii experți occidentali cred că succesele rusești sunt iminente.

Și totuși, războiul din Ucraina a dezvăluit și slăbiciunile Rusiei. În primul rând, a devenit clar că puterea aeriană rusă este o simplă umbră a ceea ce Occidentul credea că este. Niciuna dintre părți nu a reușit să folosească prea mult aviația în timpul luptei, ceea ce a creat un mediu de luptă unic, ciudat de demodat, pe teren – unul foarte diferit de cel văzut în conflictele recente, cum ar fi Războiul din Golf, invazia Irakului și distrugerea armatei colonelului Gaddafi în Libia.

Se credea că forțele aeriene ale Rusiei au la dispoziție unele dintre cele mai avansate avioane, arme și senzori din lume, împreună cu cunoștințele necesare pentru a le folosi în mod eficient deasupra Ucrainei.

Însă, aceste forțe au avut o contribuție redusă în afară de primele zile ale războiului. Ieșirile aeriene ocazionale ale Ucrainei peste liniile de luptă s-au dovedit atât de costisitoare încât și ele sunt rare.

Până acum s-a vorbit mult despre aprovizionarea Ucrainei cu avioane occidentale – dar doar discuții, în ciuda cererilor președintelui Zelenski pentru avioane.

Din păcate, realitatea practică este că pregătirea piloților ucraineni și a echipajului de la sol pentru a opera avioane occidentale ar dura mult timp: iar Marea Britanie, cel puțin, pur și simplu nu are avioane potrivite de trimis. Săptămâna aceasta, prim-ministrul a sugerat că „nimic nu este în afara mesei” când vine vorba de aprovizionarea forțelor aeriene ucrainene, deși, în realitate, intervalul de timp pentru pregătirea piloților să zboare și să lupte la procedurile NATO se măsoară în luni sau chiar ani.

În această situație unică, pot exista modalități pur terestre de a întrerupe impasul actual – sau cel puțin de a-i alunga pe ruși. Unii din Occident cred că rușii ar putea fi alungați nu doar din teritoriile pe care le cuceriseră în 2022, ci și din cele cucerite în 2014. Asta înseamnă eliberarea peninsulei Crimeea și a Donbasului.

O modalitate prin care Occidentul ar putea ajuta Ucraina să atingă acest scop este să furnizeze ucrainenilor arme de luptă mai puternice decât a făcut-o până acum. Printre altele, ucrainenii au cerut 300 de tancuri de luptă principale (MBT) moderne, construite în vest. Până în prezent, Occidentul s-a angajat să predea armatei ucrainene aproximativ 130 de astfel de vehicule.

Acțiune șoc: viteză și putere

Colonelul Hamish de Bretton-Gordon, fost ofițer de tancuri britanic, consideră că o forță blindată de dimensiunea unei divizii, echipată cu tancuri occidentale, ar putea însemna o victorie rapidă a Ucrainei.

„Dacă există 130 de tancuri occidentale, o brigadă, cred că ucrainenii se pot apăra cu succes împotriva oricărei ofensive de primăvară pe care ar putea-o organiza rușii”, spune el.

„Când vine vorba de înfrângerea rușilor, cred că acolo ai nevoie de o divizie de tancuri, adică 300 de tancuri. O divizie se poate deplasa foarte rapid prin liniile rusești statice pentru a ajunge în spatele lor în Crimeea și Donbas și le poate întrerupe liniile de comunicație: atacându-i efectiv din spate, unde sunt cei mai slabi.

„Totul s-ar putea întâmpla foarte repede. Totul ține de acțiunea de șoc: viteză și putere. Dar este esențial ca tancurile să fie sprijinite de infanterie și artilerie.

„De aceea sunt destul de optimist și spun, da, o divizie de tancuri blindate ar putea învinge rușii. O brigadă de tancuri ar împiedica cel puțin rușii să ajungă mai departe. Cred că există o șansă.”

Colonelul de Bretton-Gordon nu este singurul care gândește așa. General locotenent Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, crede, de asemenea, că o forță blindată ucraineană de dimensiunea unei divizii i-ar putea alunga pe ruși din Crimeea, mai ales dacă ar avea la dispoziție rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Generalul Hodges spune că nu este nevoie ca toate cele 300 de tancuri să fie de producție occidentală: el consideră că multe ar putea fi tancuri ucrainene sau cele rusești capturate.

Decizia Marii Britanii de a trimite un număr limitat de tancuri MBT Challenger 2 trebuie să fie susținută, chiar și de cei care se îndoiesc că MBT-urile în general și Challenger-urile în special reprezintă o modalitate rațională pentru Occident de a-și cheltui banii.

Eliberați Leoparzii

Decizia poate fi doar un gest – iar în acest moment Marea Britanie s-a angajat să trimită doar 14 Challenger – dar este gestul potrivit de făcut. Arată că suntem alături de ucraineni: că nu suntem speriați de Putin.
Angajamentul lui Rishi Sunak de a trimite tancuri Challenger i-a ajutat și pe politicienii germani timizi să ia deciziile corecte cu privire la Leopard II MBT, mult mai important, fabricat în Germania. Multe națiuni, în afară de Germania, au Leopard, dar sunt obligate prin acordurile lor de cumpărare să nu predea tancurile lor nimănui altcuiva fără permisiunea germană.
Presiunea internațională l-a ajutat pe cancelarul german Olaf Scholz să facă ceea ce trebuie, susține William Alberque, director de strategie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice. Pot exista și factori politici interni în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 15:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2025, 15:07 // Actual //  bani.md

Vizitele reprezentanților Orange Moldova și La Strada din cadrul campaniei naționale de promovare a Semnăturii Mobile pentru absolvenții de licee și colegii continuă. Absolvenții instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic beneficiază gratuit de Semnătura Mobilă, iar în paralel sunt organizate sesiuni despre relațiile sigure în mediul online. Recent, echipele Orange și La Strada au ajuns la Colegiul Național de Comerț al ASEM din Chișinău, dar și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Orhei.

Andreea Donțu, consultant principal, serviciul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MEC:

Din vara anului 2024, Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma eAdmitere.gov.md care presupune depunerea dosarelor online la universitățile din Republica Moldova. Evenimentul la care ne aflăm astăzi este de o mare amploare și importanță, luând în considerare faptul că, pentru autentificare în sistem, toți utilizatorii vor avea nevoie de semnătură electronică sau mobilă.

 

„De la începutul lunii februarie și până astăzi am reușit să vizităm împreună cu colegii mei și cu colegii de la La Strada în jur de 250 de locații, licee și colegii, în care am avut ocazia să interacționăm cu circa 10.000 de elevi și studenți. Și din această interacțiune mare, iată că ne-a reușit să adunăm peste 25% din copiii care ne-au văzut, ne-au auzit și au activat semnătura mobilă. Continuăm să vizităm școlile până la sfârșitul lunii mai, dar în continuare așteptăm elevii, studenții, părinții, profesorii, toată lumea care își dorește acces la semnătura mobilă să ne viziteze în cel mai apropiat magazin Orange. Este un serviciu gratuit”, a precizat Victoria Bodrug, Manager Regional Retail, Orange Moldova.

Vizitele sunt parte dintr-un program extins, prin care mii de tineri sunt informați și echipați cu instrumente digitale utile.

„Ne dorim să avem niște tineri bine informați despre riscurile care sunt asociate distribuirii imaginilor cu conținut intim pe internet și ne dorim să-i avem echipați cu toate instrumentele necesare de a fi niște tineri digitali siguri și cu abilități care să-i ajute să construiască un viitor mai sigur și mai protejat”, a spus Ludmila Bodiu, coordonatoare a activității educaționale, Centrul Internațional La Strada.

Elevii apreciază atât utilitatea semnăturii mobile, cât și a lecțiilor despre siguranță:

Vladimir Roponica, CNC al ASEM: „Semnătura mobilă o voi utiliza pentru a folosi documentele online, că să nu le port cu mine… E mai convenabil cu permisul de conducere, alte documente, buletinul și tot așa mai departe.

Daniela Ursu, CNC al ASEM: „Poate fi aplicată în unele servicii care chiar țin de necesitatea noastră și… la voucher cultural, eAdmitere și da, eu o să aplic la voucherul cultural. Astăzi o să-mi facă semnătură mobilă. A fost o conferință destul de utilă, pentru că tinerii ar trebui să fie informați ca să nu greșească și să nu cadă în plasa unor manipulări, unor șantaje și cumva discriminări în urma consecințelor pe care poate să le aducă ignorarea unei relații sigure online.

Andrei Babei, Orhei: „Lecția de astăzi m-a învățat că siguranța online este un lucru foarte important, care trebuie să-l știm fiecare. Semnătură electronică nu am, dar este cu siguranță în plan să o fac, deoarece are multe posibilități și face viața puțin mai ușoară… pentru a ne admite la facultate și, desigur, în viața zi cu zi.

Mihaela Radu, Orhei: „Eu cred că astfel de ateliere sunt foarte utile pentru că ne ajută să înțelegem ce trebuie să facem, ce comportament trebuie să avem în spațiul online, pentru că de foarte multe ori tinerii sunt foarte ușor de manipulat. Deci trebuie să fim foarte, foarte atenți la aceste aspecte, ca să le putem evita.

Profesorii confirmă: aceste activități sunt esențiale pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice, care trebuie să fie gata să ghideze tinerii în lumea digitală.

„Siguranța online este un subiect destul de actual, întrucât elevii fiind la o vârstă când întâlnesc diferite dificultăți, diferite situații noi, este bine ca profesorul să fie pregătit întotdeauna cu un sfat, cu o idee, să fie alături de el, să-l poată ghida, sprijini, ajuta”, a menționat Nelea Fărâmă, profesoară, IPLT „Onisifor Ghibu”.

Dincolo de semnătura mobilă și sesiunile despre siguranță online, proiectul face parte dintr-un efort mai amplu al Fundației Orange Moldova de a construi un viitor digital pentru întreaga societate.

„Cu siguranță, doar prin educație, viitorul poate fi frumos, sigur și digitalizat. (04.02 – 04.46) Fundația Orange de mai mult de 15 ani ajută… deci fiecare al cincilea locuitor al Republicii Moldova beneficiază de digitalizare, cultură, educație și… medicină, adică cumva astea sunt ramurile cele mai importante pe care fundația pune accent și cu siguranță cele mai multe proiecte, mai mult de 115 proiecte implementate de Fundația Orange Moldova sunt axate pe digitalizare, inclusiv și acest proiect de semnatură mobilă în școli”, a conchis Inna Constantinova, Coordonator RSC, Orange Moldova.

Peste 10.000 de elevi și studenți din întreaga țară au beneficiat deja de campania „Semnătura Mobilă Orange în școala ta”. Vizitele în școli continuă, cu scopul de a echipa tinerii nu doar cu un instrument digital, ci și cu puterea de a se proteja în lumea virtuală.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO