Într-un mesaj recent pe rețelele sociale, un pilot a explicat ce se întâmplă atunci când telefoanele nu sunt puse în „modul avion” în timpul zborurilor, aducând la cunoștință pasagerilor importanța gestionării corecte a dispozitivelor electronice la bord. Deși nu există riscuri pentru securitatea zborului, telefoanele necorect gestionate pot cauza neplăceri și stres inutil atât pasagerilor, cât și echipajului.
„Este posibil ca telefoanele să interfereze cu căștile noastre,” a declarat pilotul într-un videoclip scurt postat pe contul său de Instagram, mesajul fiind ulterior repostat și de NBC Chicago. Potrivit acestuia, chiar și un număr mic de pasageri care nu activează modul Avion într-un avion cu până la 100 de persoane poate cauza interferențe.
Cum se produce acest fenomen? Telefoanele care nu sunt setate pe „modul avion” emit unde radio către turnurile de telecomunicații, încercând să găsească semnal. Unele dintre aceste unde pot interfere cu sistemele de comunicație ale piloților, generând un zumzet deranjant în căștile acestora – un sunet similar cu bâzâitul unui țânțar la ureche. Pilotul a subliniat că, deși nu reprezintă un pericol major, este o problemă enervantă atunci când echipajul trebuie să ofere instrucțiuni clare în timpul zborului.
În comparație, Wi-Fi-ul la bord, oferit de multe companii aeriene, funcționează pe baza unor tehnologii specializate care sunt mult mai eficiente. Acesta utilizează frecvențe înalte, susținute atât de sateliți, cât și de turnuri terestre, și permite o conexiune mai stabilă, fără interferențe. În schimb, telefoanele mobile folosesc semnale radio mai lente și mai predispuse la congestionare.
Așadar, pasagerii sunt încurajați să își pună telefoanele pe „modul avion” pentru a preveni orice interferență și pentru a contribui la un zbor mai liniștit și mai confortabil.