Ce se întâmplă cu prețurile la hrișcă – un kilogram a ajuns să coste peste 50 de lei! Lipsește în unele magazine

19 Aug. 2021, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 12:15 // Actual //  MD Bani

Au explodat prețurile pentru hrișcă. Un kilogram a ajuns să coste peste 50 de lei. Majorarea s-ar explica prin epuizarea produsului din stocurile magazinelor, după ce Rusia, principalul furnizor, ar fi oprit exporturile pentru țara noastră, scrie Agroexpert.md.

Cel puțin așa spun administratorii unor magazine în urma discuțiilor cu importatorii. Aceștia din urmă afirmă că poartă negocieri cu Ucraina, dar până se vor face toate verificările, crupele oricum vor lipsi de pe rafturi o bună perioadă de timp. Hrișca a dispărut din nou din unele magazine, iar în altele stocurile sunt pe sfârșite. Acolo unde se găsește încă, produsul se vinde cu 52 de lei pentru un kilogram. Acest lucru este confirmat de imaginile video, surprinse de telespectatorii noștri pe care ni le-au expediat.

„Hrișcă aducem numai din cea scumpă, de 42 de lei a rămas, dar era și de 25 de lei. Hrișcă, în genere, nu-i de mai bine de o lună, dacă nu mai mult”.

În alte magazine însă, produsul lipsește cu desăvârșire de câteva zile, spun administratorii.

„Hrișcă am avut până săptămâna trecută verde, săptămâna aceasta nu ni s-a livrat nimic, deja s-au epuizat stocurile. Este interzis din Federația Rusă exportul de la ei de hrișcă. Promit ceva de săptămâna viitoare din Ucraina și undeva la începutul lunii septembrie deja din Rusia” spune Tatiana Gajiu, administratoare magazin.

Livrarea va dura însă până se vor face toate analizele de laborator, mai spune administratorul acestui magazin. Totuși, femeia afirmă că în această situație majorarea prețurilor de către unele supermarketuri este ilegală, acestea având dreptul să le ridice până la cel mult 24 de lei, dar nicidecum până la peste 50.

„Pentru asta sunt organe competente care pot să vină și să le facă un control și să le depisteze” zice Tatiana Gajiu.

Prețurile mari i-au revoltat pe oameni, mai ales pe pensionari, care spun că așteaptă până când acestea vor coborî din nou.

„Sigur că este un preț exagerat. Cum mai putem noi să cumpărăm un kilogram de hrișcă de 53 de lei. Oameni buni, noi suntem pensionari, noi nu avem cum să cumpărăm așa ceva. Și-mi pare foarte rău că ea a dispărut. Iată, acuș o să fie recoltarea și-o să fie la 14-16 lei, așa că să sperăm că totul va fi bine”.

„Avem prețuri nebune peste tot. Mergi la piață și nici nu știi pe ce să cheltui pensia. Nimic nu-i ieftin. Având în vedere prețul la hrișcă și pensia noastră, uităm deja de acest produs”.

Ministerul Agriculturii nu a comentat deocamdată situația. Amintim că hrișca a mai dispărut din magazine la începutul pandemiei de coronavirus. Oamenii s-au grăbit să-și facă stocuri de produse după ce au intrat în autoizolare.

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ