(VIDEO) Stoianoglo o compară pe Maia Sandu cu Plahotniuc! „Procuratura Generală nu va acționa la indicații”

19 Aug. 2021, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Aug. 2021, 11:27 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a comparat-o pe actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, argumentând că șefa statului încalcă principiul separării puterii în stat. Mai multe declarații a făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 19 august curent, în incinta instituției principale a organelor de drept. A subliniat în special despre ultima ședință a Consiliului Superior de Securitate (CSS) care ar fi fost organizată peste noapte, scrie Realitatea.md.

„Se impunea să ies cu punctul nostru de vedere, după metamorfozele politice din țară și campania denigratoare împotriva instituției și a mea personală. Aș vrea să amintesc că în Republica Moldova ca în oricare stat de drept puterile sunt separate și colaborează la nivel de egalitate și loialitate fără a se atenta la independența și imparțialitatea fiecăreia. Potrivit Constituției RM, Procuratura Generală este autonomă și se supune doar legii și niciun caz Președinției, Parlamentului sau Guvernului. La 8 luni de când Maia Sandu a devenit președinte, Procuratura Generală a încercat să stabilească un dialog conform, bazat pe respect reciproc, dar din păcate eforturile noastre au fost în zadar. Doamna președintă nu a binevoit să se intereseze despre starea lucrurilor, despre problemele cu care ne confruntăm și cum ar putea să ne ajute pentru a redresa situația”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

În continuare, acesta a amintit de ultima ședința a CSS din 10 august curent, unde procurorul general este „raportor de serviciu pe dosare sensibile”. „Tentativele mele de a explica că examinarea unor dosare nu reprezintă responsabilitate CSS și reprezintă o ingerință în activitatea penală, a fost respinsă brutal cu argumentul – incompetență. Ultima ședință CSS a fost organizată peste noapte, cu chemarea procurorilor-șefi la raport. Și-a permis cred doar Plahotniuc…”, a opinat procurorul general.

La aceeași ședință, i-ar fi fost prezentată o listă de oameni, inclusiv care se numără printre actuala opoziție din Parlament, care ar trebui să fie trași la răspundere.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău