Cea mai bogată țară din Europa caută angajați. Unde poți câștiga în jur de 5.000 de euro pe lună

03 Sept. 2023, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2023, 14:32 // Actual //  bani.md

Cea mai bogată țară din Europa caută angajați. Portalul EURES, în colaborare cu Serviciul Public de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă (SEPE), a publicat până la 4.485 de oferte de locuri de muncă pentru toți cei care doresc să lucreze în Luxemburg, unde salariul mediu este de 5.064 euro brut pe lună (60.770 euro/an).

Cea mai bogată țară din Europa caută angajați. Pentru a accesa ofertele de muncă în Luxemburg nu este nevoie de niciun tip de autorizație, atâta timp cât ești cetățean al Uniunii Europene.

De precizat este faptul că rata șomajului este cea mai scăzută din întreaga zonă euro, situându-se la 5,1% (Spania este la 11,7%), astfel, șansele de a găsi un loc de muncă suntr foarte mari. În ceea ce privește limba, luxemburgheza este vorbită în Luxemburg, deși limba oficială a administrației este franceza. Există și regiuni nordice în care se vorbește germană.

Un alt avantaj în această țară este accesibilitatea și transportul public, care sunt 100% gratuite, Luxemburg fiind considerată una dintre cele mai bune țări din punct de vedere al accesibilității.

Dacă ești interesat să lucrezi în Luxemburg poți accesa portalul EURES , care împreună cu Serviciul Public de Stat pentru Ocuparea Forței de Muncă (SEPE) colectează toate ofertele de muncă atât pentru această țară, cât și pentru restul Europei. În prezent, au până la 4.485 de oferte de muncă. Pentru unele este necesar să stăpânești limba franceză.

Pentru altele, această cerință nu este necesară. Iată câteva dintre oportunitățile de angajare pentru luna august:

  • Operator de mașini pentru fabricarea plăcilor tehnologice din lemn
  • Colectori de gunoi și materiale reciclabile
  • Lucrări publice și de întreținere
  • Vânzătoare specializată în îmbrăcăminte
  • Operator stivuitor
  • Instalatori și operatori de mașini-unelte.
  • Dezvoltatori de software și multimedia și analiști

În cazul în care ai nevoie de ajutor, multe dintre aceste companii te pot ajuta cu procedurile obligatorii pentru a lucra în țară până la găsirea unui loc de locuit. De asemenea, te pot ajuta cu sprijin în probleme legate de locuințe.

Pentru a lucra în Luxemburg, deși nu este necesară o viză pentru moldovenii cu cetațenie română.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO