Ceban tună și fulgeră vizavi de construcțiile din Chișinău. Ce i-au răspuns companiile de construcții

28 Sept. 2021, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2021, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

Edilul capitalei, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de construcțiile din Chișinău, că dezvoltatorii imobiliari încalcă regulamentul de construcție a blocurilor și strică aspectul urbei. Companiile de construcții îl contrazic pe Ceban și spun că moratoriul pe care l-a instituit asupra construcțiilor va avea un efect nefast asupra companiilor.

Au fost stopate mai multe construcții din capitală. Dezvoltatorii declară una, dar în realitate fac alta. De exemplu la intersecția străzilor Lazo cu Dosoftei compania de construcții vindea apartamente la etajul zece, deși construcția era de maxim șapte etaje. Proprietarul restaurantului Sănătatea s-a angajat să-l reabiliteze, dar într-un final l-a demolat”, a declarat Ceban la discuțiile publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău.

Primarul a spus că la primărie au fost întoarse zeci de terenuri, dar nu a nominalizat niciunul.

În replică, Pavel Caba, președintele Federaţiei Patronale a Constructorilor Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie „CONDRUMAT” a spus că autoritățile municipale trebuie să creeze reguli de joc clare pentru companiile de construcții, dar nu să le pui bețe în roate.

Certificatele de urbanism se tergiversează cu lunile. Dacă sunt încălcări haideți să vedem care sunt, dar nu să fie ținute actele prin birouri. S-a uitat că rețelele magistrale pe care trebuie să le facă Primăria, dare ele sunt construite din banii cetățeanului. Codul de urbanism, care stă și se murează ”, a punctat Caba.

Reprezentantul companiei de construcții Inamstro a spus că e inacceptabilă extinderea restricțiilor pentru toate companiile de construcții. Acestea vor avea un efect nefast asupra ramurii. Companiile de construcții vor înregistra pierderi în urma sistării eliberării autorizației de construcție. Dezvoltatorii vor da în judecată autoritățile pentru recuperarea compensațiilor acordate investitorilor pentru tergiversarea dării în exploatare.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău