Ceban tună și fulgeră vizavi de construcțiile din Chișinău. Ce i-au răspuns companiile de construcții

28 Sept. 2021, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2021, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

Edilul capitalei, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de construcțiile din Chișinău, că dezvoltatorii imobiliari încalcă regulamentul de construcție a blocurilor și strică aspectul urbei. Companiile de construcții îl contrazic pe Ceban și spun că moratoriul pe care l-a instituit asupra construcțiilor va avea un efect nefast asupra companiilor.

Au fost stopate mai multe construcții din capitală. Dezvoltatorii declară una, dar în realitate fac alta. De exemplu la intersecția străzilor Lazo cu Dosoftei compania de construcții vindea apartamente la etajul zece, deși construcția era de maxim șapte etaje. Proprietarul restaurantului Sănătatea s-a angajat să-l reabiliteze, dar într-un final l-a demolat”, a declarat Ceban la discuțiile publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău.

Primarul a spus că la primărie au fost întoarse zeci de terenuri, dar nu a nominalizat niciunul.

În replică, Pavel Caba, președintele Federaţiei Patronale a Constructorilor Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie „CONDRUMAT” a spus că autoritățile municipale trebuie să creeze reguli de joc clare pentru companiile de construcții, dar nu să le pui bețe în roate.

Certificatele de urbanism se tergiversează cu lunile. Dacă sunt încălcări haideți să vedem care sunt, dar nu să fie ținute actele prin birouri. S-a uitat că rețelele magistrale pe care trebuie să le facă Primăria, dare ele sunt construite din banii cetățeanului. Codul de urbanism, care stă și se murează ”, a punctat Caba.

Reprezentantul companiei de construcții Inamstro a spus că e inacceptabilă extinderea restricțiilor pentru toate companiile de construcții. Acestea vor avea un efect nefast asupra ramurii. Companiile de construcții vor înregistra pierderi în urma sistării eliberării autorizației de construcție. Dezvoltatorii vor da în judecată autoritățile pentru recuperarea compensațiilor acordate investitorilor pentru tergiversarea dării în exploatare.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie