Ceban tună și fulgeră vizavi de construcțiile din Chișinău. Ce i-au răspuns companiile de construcții

28 Sept. 2021, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2021, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

Edilul capitalei, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de construcțiile din Chișinău, că dezvoltatorii imobiliari încalcă regulamentul de construcție a blocurilor și strică aspectul urbei. Companiile de construcții îl contrazic pe Ceban și spun că moratoriul pe care l-a instituit asupra construcțiilor va avea un efect nefast asupra companiilor.

Au fost stopate mai multe construcții din capitală. Dezvoltatorii declară una, dar în realitate fac alta. De exemplu la intersecția străzilor Lazo cu Dosoftei compania de construcții vindea apartamente la etajul zece, deși construcția era de maxim șapte etaje. Proprietarul restaurantului Sănătatea s-a angajat să-l reabiliteze, dar într-un final l-a demolat”, a declarat Ceban la discuțiile publice privind situația din domeniul construcțiilor din municipiul Chișinău.

Primarul a spus că la primărie au fost întoarse zeci de terenuri, dar nu a nominalizat niciunul.

În replică, Pavel Caba, președintele Federaţiei Patronale a Constructorilor Drumarilor şi a Producătorilor Materialelor de Construcţie „CONDRUMAT” a spus că autoritățile municipale trebuie să creeze reguli de joc clare pentru companiile de construcții, dar nu să le pui bețe în roate.

Certificatele de urbanism se tergiversează cu lunile. Dacă sunt încălcări haideți să vedem care sunt, dar nu să fie ținute actele prin birouri. S-a uitat că rețelele magistrale pe care trebuie să le facă Primăria, dare ele sunt construite din banii cetățeanului. Codul de urbanism, care stă și se murează ”, a punctat Caba.

Reprezentantul companiei de construcții Inamstro a spus că e inacceptabilă extinderea restricțiilor pentru toate companiile de construcții. Acestea vor avea un efect nefast asupra ramurii. Companiile de construcții vor înregistra pierderi în urma sistării eliberării autorizației de construcție. Dezvoltatorii vor da în judecată autoritățile pentru recuperarea compensațiilor acordate investitorilor pentru tergiversarea dării în exploatare.

În data de 7 septembrie, Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat să instituie un moratoriu până pe 1 aprilie 2022 pentru construcțiile din centrul capitalei.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău