„Cei șapte magnifici” care au dominat răscumpărările de acțiuni: Sumele colosale ale celor mai mari jucători bursieri

25 Iul. 2024, 13:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
25 Iul. 2024, 13:13 // Bani și Afaceri //  bani.md

„Cei șapte magnifici“, așa cum sunt numite cele mai mari companii de tehnologie listate la New York, au realizat răscumpărări de acțiuni proprii în valoare de peste 200 miliarde de dolari în ultimele patru trimestre, din iunie 2023 până în iunie 2024.

Goldman Sachs preconizează că, până în 2025, totalul răscumpărărilor de acțiuni din SUA va depăși 1.000 de miliarde de dolari. Banca de investiții consideră că această creștere va fi determinată de avansul puternic al câștigurilor companiilor din tehnologie și de scăderea ratelor dobânzilor, potrivit unor date Visual Capitalist citate de Ziarul Financiar.

Apple a avut de departe cele mai multe răscumpărări de acțiuni, 83 miliarde de dolari (2,8% din capitalizare), majorându-și câștigul diluat pe acțiune de la 1,26 dolari la 1,53 dolari. Pe viitor, Apple a autorizat o sumă suplimentară de 110 miliarde de dolari pentru răscumpărări, un record în SUA. Consiliul de administrație spune că răscumpărările sunt în lumina „încrederii lor în viitorul Apple și a valorii pe care o vedem în acțiunile noastre“.

Pe următoarele locuri se află Alphabet (Google) cu răscumpărări de 63 miliarde de dolari (2,9% din capita­lizare), Meta Platforms cu 25 miliarde de dolari (2%), Microsoft cu 20 miliarde de dolari (0,6%) și Nvidia cu 17 miliarde de dolari (0,6%).

Pe de altă parte, nici Amazon, nici Tesla nu au emis răscumpărări de acțiuni în ultimele patru trimestre. Directorul financiar al Amazon, Brian Olsavsky, a subliniat recent strategia companiei de reinvestire în afaceri. El spune că Amazon se concentrează pe reducerea datoriilor și pe construirea de centre de date pentru a profita de AI.

Răscumpărările de acțiuni sunt atunci când o societate își cumpără propriile acțiuni de pe piață pentru a reduce numărul de acțiuni disponibile la tranzacționare. Companiile pot alege să răscumpere acțiuni pentru a returna valoare acționarilor. În plus, numărul mai mic de acțiuni disponibile îmbunătățește câștigul pe acțiune și poate duce la creșterea prețului acțiunilor. Răscumpărările pot fi însoțite și de riscuri, cu ar fi utilizarea de lichidități care, în caz contrar, ar fi fost utilizate pentru investiții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Autoritățile de control din Rusia vor începe să utilizeze imagini din satelit pentru a identifica producătorii de alcool contrafăcut. Această inițiativă rezultă dintr-un ordin al Ministerului Finanțelor, care a intrat în vigoare pe 3 decembrie, potrivit publicației „Parlamentskaia Gazeta”.

Conform documentului, monitorizarea se va realiza prin teledetecția Pământului din spațiu, urmărind fluctuațiile emisiilor de radiații termice ale clădirilor, prezența fumului și mișcările vehiculelor feroviare sau de transport marfă în proximitatea unităților de producție. Vor fi vizate terenurile pe care sunt înregistrate echipamente de producție a alcoolului, inclusiv cele ale fabricilor cu licențe suspendate.

Dacă activitatea de producție este detectată timp de cel puțin două zile consecutive, autoritățile vor interveni pentru a investiga situația și a lua măsuri corespunzătoare. Până acum, identificarea producătorilor ilegali era posibilă doar prin raiduri efectuate de Ministerul Afacerilor Interne.

Deputatul Serghei Riabuhin a subliniat că bugetul federal pierde anual între 70 și 80 de miliarde de ruble din cauza vânzărilor de alcool contrafăcut. În plus, un studiu realizat de experții de la Școala de Management „Skolkovo” arăta că, înainte de războiul din Ucraina, consumul de alcool ilegal în Rusia era la un nivel „periculos de ridicat”, reprezentând între 26% și 35% din consumul total.

După invazia Ucrainei și sancțiunile internaționale, vânzările de alcool puternic raportate în statisticile oficiale au scăzut semnificativ. Totodată, Duma de Stat a semnalat o creștere a pieței negre, iar experții au avertizat asupra unei orientări a populației către alternative mai ieftine și adesea periculoase.

Pentru a compensa pierderile bugetare, Ministerul Finanțelor a continuat să majoreze prețurile minime pentru alcool. Din 2025, prețul minim pentru o sticlă de 0,5 litri de vodcă va crește de la 299 la 349 de ruble, pentru coniac de la 556 la 651 de ruble, iar pentru brandy de la 403 la 472 de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!