Cel mai bogat om care a trăit vreodată. Averea lui o depășea cu mult pe cea a miliardarilor de astăzi

19 Apr. 2021, 11:12
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2021, 11:12 // Au Bani //  MD Bani

În epoca lui Jeff Bezos, Bill Gates și Wall Street, e greu să crezi că a existatun moment de mai mare prosperitate în istoria omenirii. Cu toate acestea, mulți istorici cred că bogăția lui Mansa Musa o depășea pe cea a tuturor miliardarilor moderni. Mansa Musa a condus imperiul Mali în secolul al XIV-lea, iar accesul său la cantități uriașe de aur l-a făcut, probabil, cel mai bogat om care a trăit vreodată. Până și sclavii săi erau acoperiți cu metalul prețios, relatează BBC, citat de Digi24.ro.

În anul 1324, oamenii din Cairo au avut parte de cea mai uimitoare priveliște din viața lor: mii de soldați africani, curteni, negustori și sclavi, toți încărcați cu aur. Cai și cămile cărau bogății care erau date săracilor sau schimbate pe alte bunuri. Atât de mult aur le-a fost dat oamenilor, încât economia orașului Cairo s-a prăbușit și nu și-a mai revenit timp de 10 ani.

În fruntea coloanei, stând pe un tron de aur și ținând în mână un sceptru de aur, se afla comandantul trupelor, considerat cel mai bogat om care a trăit vreodată pe pământ: Mansa Musa, împăratul din Mali. Mulți istorici consideră că bogăția lui o depășea pe cea a miliardarilor moderni.

„Musa era urmașul unei dinastii de împărați vest-africani. În funcție de cine face estimarea, mulți spun că averea lui, ajustată la inflație, ar fi azi echivalentul a 400-600 de miliarde de dolari, nimeni nu știe sigur”, spune Dr Rudolf Ware, de la Universitatea din California.

Astfel de estimări sunt subiective, dar se bazează pe cantitățile de aur la care Mansa Musa avea acces”, spune Kathleen Bickford Berzock, de la The Bloc Museum of Art.

De axemplu, averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este estimată la puțin peste 180 de miliarde de dolari.

Mansa Musa conducea imperiul Mali, o entitate vastă care se întindea de la coasta atlantică a Africii de vest până la deșertul din Nigerul de azi.

Această regiune era o sursă a celui mai pur aur care circula în acea perioadă, când totul se baza pe aur”, spune Berzock.

În epoca medievală, era probabil un singur stat care avea o putere politică, militară și economică la fel de mare ca Mali: China”, spune Ware.

Legendara călătorie a lui Musa la Cairo a avt loc în cadrul pelerinajului la Mecca. Inspirat de această experiență, s-a întors în Mali în 1325 și a dat startul unei noi epoci de aur a învățământului.

A investit resursele imperiului pentru a dezvolta o tradiție academică islamică în Africa de Vest. În Timbuktu, de exemplu, erau 80 de universități în anii 1400. Era o societate complexă. Veneau învățați din toată lumea pentru a studia legea islamică, astronomie și teologie”, spune Ware.

Imperiul Mali a prosperat pe durata vieții lui Mansa Musa și, după moartea lui, în 1337, sub domnia fiilor săi. Dar, după apariția unor imperii rivale și a unor noi forme de comerț, imperiul a intrat în declin în secolul 15.

În prezent, în Occident se știu foarte puține despre Mansa Musa.

Colonialismul și comerțul cu sclavi au avut un impact major asupra modului în care America și Europa percep Africa și pe africani”, spune Berzock.

Poveștile despre africani care scriau în zeci de limbi într-un oraș ca Timbuktu și care erau cei mai bogați și mai puternici regi de pe planetă nu se potrivesc cu ceea ce Africa a devenit în ochii europenilor. Aceasta este una din comorile istoriei africane”, spune Ware.

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:32 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor Biroului Național de Statistică, 15,6% dintre bărbații inactivi din Republica Moldova lucrează sau intenționează să plece la muncă peste hotare, comparativ cu doar 5,1% dintre femei. De asemenea, 13,2% dintre bărbați sunt deja plecați la muncă sau în căutare de lucru în afara țării, față de doar 2,0% dintre femei. În schimb, activitățile de îngrijire a familiei sunt o preocupare mult mai frecventă pentru femei, 18% dintre acestea fiind inactive din acest motiv, comparativ cu doar 1,1% dintre bărbați.

În trimestrul al treilea al anului 2024, populația inactivă de 15 ani și peste a constituit 1,099 milioane de persoane, înregistrând o scădere de 2,2% față de trimestrul anterior. Totodată, rata de inactivitate a acestei categorii de vârstă a crescut la 55,0%, cu o diferență notabilă între bărbați (51,0%) și femei (58,3%).

Ponderea persoanelor inactive din mediul rural (61,1%) continuă să fie mai mare decât cea din mediul urban (38,9%), iar în rândul persoanelor de 25-34 ani, discrepanțele între mediile de rezidență se ridică la 12 puncte procentuale în favoarea mediului rural.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău