Interviu cu Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, despre antreprenoriatul după pandemie (VIDEO)

19 Apr. 2021, 10:41
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2021, 10:41 // Interviu //  MD Bani

Două la sută dintre companiile din Moldova au înregistrat câștig în anul 2020, în pofida faptului că a fost un an de pandemie. Această direcție și se dorește a fi transmisă câtor mai multe afaceri din țara noastră – direcția ascendentă.


Notă: Interviul a fost publicat pe versiunea veche a site-ului pe data de 9 aprilie 2021.


În cadrul unui interviu pentru Bani.md, am discutat cu Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, despre cum a fost anul 2020 pentru antreprenori și, inclusiv, ce a făcut organizația pe care o conduce pentru a susține antreprenoriatul.

În cadrul acestui interviu sunt publicate rezultate ale sondajelor realizate de cea mai mare asociație de business din Republica Moldova. Acestea reflectă situația reală referitor la faptul câți au reușit să continue să activeze în pofida pandemiei și câți și-au închis ușile pentru clienți. Sunt furnizate date despre cele mai mari probleme ale antreprenorilor și de ajutorul de care au nevoie în context pandemic.

Anul 2020 ne-a determinat să ne orientăm, să ne mișcăm și să solicităm schimbări ale legislației.

De exemplu, una dintre inițiativele care a fost impulsionată de context este și cea de susținere a antreprenoriatului de familie. Ce se are în vedere prin aceste inițiative? Suport oferit familiilor de la lansarea până la gestiunea afacerilor, acordarea facilităților pentru ele.

Mai multe detalii despre modul în care afacerile s-au dezvoltat în pofida pandemiei, dar și despre acțiunile Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, aflați din interviul ce urmează.

 

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău