Cele mai productive ramuri din industria Republicii Moldova. La ce capitole stă cel mai bine țara 

26 Feb. 2024, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 08:29 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o analiză atentă a datelor economice, industria alimentară din Republica Moldova reiese ca un sector vital, oferind stabilitate și creștere în cadrul economiei naționale. Cu toate acestea, această performanță este temperată de semne de vulnerabilitate în anumite domenii.

-Fabricarea Uleiurilor. În 2022, fabricarea uleiurilor a fost una dintre cele mai prospere ramuri, generând o valoare impresionantă de 8 miliarde de lei. Această cifră subliniază importanța acestei industrii în contextul global și al consumului intern.

-Diversitate în Producție: Pe lângă uleiuri, și alte sectoare s-au evidențiat. Industria cărnii și cea a cauciucului și maselor plastice au contribuit semnificativ la creșterea economică, adăugând valoare și diversitate portofoliului industrial al țării.

Tendințe Pozitive pe Termen Lung:

-Creșteri Semnificative:Trendurile din ultimii cinci ani arată că anumite sectoare au înregistrat creșteri spectaculoase. Fabricarea uleiurilor a înregistrat o creștere de 133%, indicând o adaptare și o expansiune semnificativă în acest domeniu.

-Rolul Crucial al Agriculturii: Agricultura și prelucrarea produselor agricole continuă să fie un motor de creștere pentru industria alimentară. Această conexiune vitală între producția agricolă și procesarea industrială subliniază importanța sectorului agricol pentru economia națională.

Puncte Vulnerabile:

-Instabilitatea Producției:Cu toate acestea, nu toate sectoarele se află în aceeași situație de prosperitate. Industria textilă a înregistrat o scădere de 1,5%, subliniind vulnerabilitatea în fața schimbărilor de pe piață și a altor factori externi.

-Fluctuații în Producție: Datele generale arată că producția industrială în ansamblu a fost instabilă în ultimii ani, înregistrând creșteri și scăderi. Această volatilitate poate afecta stabilitatea economică pe termen lung și necesită atenție din partea factorilor de decizie.

În concluzie, industria alimentară din Republica Moldova rămâne un pilon esențial al economiei, oferind o gamă variată de oportunități și contribuind la creșterea și dezvoltarea durabilă. Cu toate acestea, este important ca factorii de decizie să fie conștienți de vulnerabilitățile existente și să își orienteze eforturile către consolidarea și diversificarea sectorului industrial pentru a asigura o creștere sustenabilă și reziliență în fața provocărilor viitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău