Lovitură primită de o țară NATO occidentală: Marea Britanie o sancționează pentru legături cu Putin

26 Feb. 2024, 08:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 08:11 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum doi ani, țările vestice au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de război. Acum, Marea Britanie face o mutare surprinzătoare, sancționând un comerciant din Țările de Jos, o țară NATO, Niels Troost din cauza legăturilor cu Rusia lui Putin. Trezoreria de la Londra susține că Niels Troost a beneficiat de „sprijinirea guvernului Rusiei” prin intermediul firmei Paramount SA.

Marea Britanie l-a sancționat pe comerciantul olandez de petrol Niels Troost și operațiunea sa din Elveția Paramount Energy & Commodities SA, a cărei legătură cu comerțul cu petrol rusesc a fost dezvăluită de Financial Times.

Troost este cea mai importantă persoană din comerțul cu energie, în afara oligarhilor și oficialilor ruși, care va fi vizată direct de sancțiunile occidentale. Trezoreria Marii Britanii a declarat joi că îl sancționează din cauza asocierii sale cu Paramount SA, care a fost „implicată în obținerea unui beneficiu de la sprijinirea guvernului Rusiei”.

Veteranul comerciant olandez a fost vizat ca parte a unei serii de sancțiuni programate să coincidă cu cea de-a doua aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia sâmbătă. De asemenea, vine la o săptămână după moartea suspectă a opoziției ruse Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica.

Guvernul Marii Britanii a declarat joi că „Troost facilitează comerțul neîngrădit cu petrol rusesc în afara sancțiunilor din Regatul Unit și G7”.

Secretarul de externe David Cameron a spus că „presiunea economică internațională” înseamnă că Rusia se luptă să-și permită invazia. „Sancțiunile noastre îl înfometează pe Putin de resursele de care are nevoie disperată pentru a-și finanța războiul care se luptă”.

Alte proiecte energetice au fost vizate de Marea Britanie, inclusiv dezvoltarea Arctic 2 LNG din Rusia, care a fost deja lovită de SUA. Sancțiunile împotriva lui Troost vor îngheța orice active pe care le-ar putea deține în Marea Britanie, vor impune o interdicție de călătorie și îi vor restricționa accesul la unele servicii financiare din Regatul Unit.

Trezoreria de la Londra a susținut că Troost a deținut sau controlat o filială din Dubai, Paramount Energy & Commodities DMCC, „direct sau indirect”.

FT a dezvăluit în martie anul trecut că firma din Dubai a tranzacționat un tip de petrol rusesc care, în mod obișnuit, avea prețuri peste plafonul de preț al G7, utilizând în același timp servicii de asigurare din vest – o potențială încălcare a restricțiilor impuse de puterile occidentale pentru a încerca să reducă veniturile petroliere ale Moscovei.
Țițeiul, cunoscut sub numele de Espo, este produs în estul Rusiei și exportat din portul Kozmino, în principal către rafinăriile din China. La acea vreme, Paramount SA și Paramount DMCC au declarat că cele două entități erau operate și gestionate „total independent”, și că Troost nu deține nicio participație „directă” în Paramount cu sediul în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Compania a negat încălcarea oricăror sancțiuni occidentale, spunând că operațiunile sale respectă toate „legile și reglementările” aplicabile.

Biroul de Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii a sancționat Paramount din Dubai în noiembrie, dar nu l-a mai vizat pe Troost sau operațiunea comercială din Elveția.

Troost susținuse de mult că nu a fost implicat în înființarea Paramount DMCC, că nu avea niciun rol de conducere în afacere și că, în calitate de entitate juridică separată încorporată în Emiratele Arabe Unite, activitățile acesteia nu erau supuse restricțiilor europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău