Cele mai sigure țări din lume. Republica Moldova nu se află printre primele 20

08 Oct. 2023, 05:20
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
08 Oct. 2023, 05:20 // Slider //  bani.md

Global Peace Index a realizat un clasament al celor mai sigure țări din lume. Șapte state din Europa se află în primele 10, ceea ce îl face un continent sigur. Pentru a determina care țară ocupă locul întâi, au fost analizați mai mulți factori, printre care și cheltuielile militare sau rata criminalității.

Cel mai recent clasament realizat de Global Peace Index arată care sunt cele mai sigure țări din lume. Șapte din primele 10 sunt din Europa, ceea ce îl face un continent sigur. Două dintre aceste țări nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pentru a întocmi cele mai sigure țări din lume, au fost analizați mai mulți factori. Institutul pentru Economie și Pace (IEP) analizează situația securității în 163 de țări folosind 23 de indicatori calitativi și cantitativi diferiți. Printre factorii luați în considerare se numără și:

  • numărul de decese înregistrate în urma unui conflict;
  • cheltuieli militare;
  • accesul la arme de calibru mic;
  • numărul de persoane strămutate;
  • atacurile teroriste care au avut loc;
  • rata criminalității și statisticile din închisori.

Primul loc în clasamentul celor mai sigure țări din lume este ocupat de Islanda. Ea se menține pe prima poziție de mai bine de 15 ani, având o rată a criminalității extrem de scăzută. În acest stat sunt investiți puțini bani în armată și nici nu este implicat în multe conflicte internaționale.

Danemarca ocupă locul doi în ceea ce privește securitatea. Aici este un nivel scăzut al corupției guvernamentale.

Cele mai sigure țări din lume. Moldova nu este în top 10

Primele zece tări în acest clasament sunt:

  1. Islanda
  2. Danemarca
  3. Irlanda
  4. Noua Zeelandă
  5. Austria
  6. Singapore
  7. Portugalia
  8. Slovenia
  9. Japonia
  10. Elveția

Germania și Olanda ocupă pozițiile 15, respectiv 16 în topul celor mai sigure țări din lume. Moldova nu se află în primele 20 de poziții, ci mult mai jos. Spania (32), Italia (34) și Marea Britanie (37) sunt poziționate sub noi.

Franța nu se află în top 50 cele mai sigure țări din lume, ci ocupă poziția 67. Ea este sub Bulgaria (30) și Republica Moldova (57). Ea este sub Grecia (60) și Serbia (65).

Statele Unite ale Americii ocupă locul 131. Ucraina, țară aflată în plin război, ocupă poziția 157, cu o poziție mai sus decât Rusia, potrivit ziaruldebelgia.be.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO