Cele mai sigure țări din lume. Republica Moldova nu se află printre primele 20

08 Oct. 2023, 05:20
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
08 Oct. 2023, 05:20 // Slider //  bani.md

Global Peace Index a realizat un clasament al celor mai sigure țări din lume. Șapte state din Europa se află în primele 10, ceea ce îl face un continent sigur. Pentru a determina care țară ocupă locul întâi, au fost analizați mai mulți factori, printre care și cheltuielile militare sau rata criminalității.

Cel mai recent clasament realizat de Global Peace Index arată care sunt cele mai sigure țări din lume. Șapte din primele 10 sunt din Europa, ceea ce îl face un continent sigur. Două dintre aceste țări nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Pentru a întocmi cele mai sigure țări din lume, au fost analizați mai mulți factori. Institutul pentru Economie și Pace (IEP) analizează situația securității în 163 de țări folosind 23 de indicatori calitativi și cantitativi diferiți. Printre factorii luați în considerare se numără și:

  • numărul de decese înregistrate în urma unui conflict;
  • cheltuieli militare;
  • accesul la arme de calibru mic;
  • numărul de persoane strămutate;
  • atacurile teroriste care au avut loc;
  • rata criminalității și statisticile din închisori.

Primul loc în clasamentul celor mai sigure țări din lume este ocupat de Islanda. Ea se menține pe prima poziție de mai bine de 15 ani, având o rată a criminalității extrem de scăzută. În acest stat sunt investiți puțini bani în armată și nici nu este implicat în multe conflicte internaționale.

Danemarca ocupă locul doi în ceea ce privește securitatea. Aici este un nivel scăzut al corupției guvernamentale.

Cele mai sigure țări din lume. Moldova nu este în top 10

Primele zece tări în acest clasament sunt:

  1. Islanda
  2. Danemarca
  3. Irlanda
  4. Noua Zeelandă
  5. Austria
  6. Singapore
  7. Portugalia
  8. Slovenia
  9. Japonia
  10. Elveția

Germania și Olanda ocupă pozițiile 15, respectiv 16 în topul celor mai sigure țări din lume. Moldova nu se află în primele 20 de poziții, ci mult mai jos. Spania (32), Italia (34) și Marea Britanie (37) sunt poziționate sub noi.

Franța nu se află în top 50 cele mai sigure țări din lume, ci ocupă poziția 67. Ea este sub Bulgaria (30) și Republica Moldova (57). Ea este sub Grecia (60) și Serbia (65).

Statele Unite ale Americii ocupă locul 131. Ucraina, țară aflată în plin război, ocupă poziția 157, cu o poziție mai sus decât Rusia, potrivit ziaruldebelgia.be.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ