Celebrul critic de film Anton Dolin îndeamnă moldovenii să participe la premiera online a filmului Carbon

25 Sept. 2024, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2024, 09:48 // Actual //  bani.md

Criticul rus de film Anton Dolin, aflat într-o vizită la Chișinău, a avut o întâlnire cu regizorul filmului CARBON, Ion Borș. Dolin a menționat că filmul CARBON a intrat în istoria cinematografiei moldovenești, iar spectatorii trebuie să înțeleagă că ei sunt parte a acestui proces, nu doar consumatori.

„Cred că ideea de a stabili aceste recorduri și de a include numele spectatorilor în genericul de final al filmului este foarte faină, deoarece acest lucru le oferă oamenilor senzația că sunt parte a unui lucru măreț. Există percepția asta greșită că producătorii fac filmele doar pentru ei, pentru satisfacția lor personală, iar prin astfel de acțiuni putem spulbera acest mit. Haideți să stabilim aceste recorduri!”, a declarat Anton Dolin.

Anterior, Dolin a publicat o recenzie despre CARBON, în care a precizat că filmul abordează cu haz și fără rețineri subiecte tabu.

„Este un exemplu rar de film care combină calitățile unui hit public, cu abordarea fără compromisuri și fără frică a autorului asupra problemelor dureroase și incurabile”, a spus Anton Dolin.

În ultimii ani, Anton Dolin a devenit cel mai cunoscut critic de film din Rusia. Acesta a plecat din Federația Rusă în martie 2022, iar pe 14 octombrie a fost numit de către Ministerul rus al Justiției „agent străin”, pentru că și-a exprimat deschis poziția împotriva războiului.

Filmul CARBON va fi lansat online pe 16 noiembrie, la doi ani de la premiera națională a producției cinematografice. Pentru a marca acest moment important, producătorii filmului și-au propus să bată trei recorduri, transformând această premieră online într-un eveniment istoric și plasând Moldova pe harta internațională a cinematografiei.

Astfel, pe 16 noiembrie, la ora 21:00 (ora Moldovei), filmul își propune să adune în fața micilor ecrane peste 355.000 de spectatori concomitent pentru a stabili recordul „Cea mai mare premieră online”. Pe lângă asta, numele fiecărui spectator va fi inclus în genericul de final al filmului, contribuind astfel la stabilirea altor două recorduri: „Cele mai multe nume în titlurile de final” și „Cele mai lungi titluri de final”.

Participarea este simplă și accesibilă: cumpără un bilet online de pe site-ul CarbonFilm.md și urmărește producția cinematografică în ziua lansării online. Hai să stabilim împreună trei recorduri mondiale!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO