Charles Michel apără acordul privind investițiile dintre UE și China, înaintea întâlnirii cu Joe Biden

08 Iun. 2021, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2021, 13:46 // Actual //  MD Bani

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat acordul privind investiţiile încheiat de Bruxelles şi Beijing, „un pas enorm în direcţia corectă”, înaintea întâlnirilor sale cu preşedintele american Joe Biden.

Preşedintele Consiliului European va participa la summitul G7, organizat în perioada 11-13 iunie în sud-vestul Angliei, înainte de a-l primi pe Joe Biden la Bruxelles, pe data de 15 iunie, împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Unul dintre subiectele de discuție între oficialii europeni și președintele SUA va fi și relația cu China, scrie Digi24.

Uniunea Europeană „nu va face compromisuri legate de valorile şi libertăţile fundamentale şi de drepturile omului, dar vrem să ne reechilibrăm relaţia economică cu China”, a spus Charles Michel.

„În ultimii ani am decis să facilităm accesul la piaţa noastră unică, dar există o lipsă de reciprocitate”, a explicat el.

Comisia Europeană, care este responsabilă cu politica comercială a celor 27 de state membre UE, a încheiat la finalul anului 2020 un acord surpriză cu China privind investiţiile, după ani întregi de blocaj. Germania a fost unul dintre promotorii cei mai activi ai acestui text.

Parlamentul European şi ţările membre ar trebui să aprobe acordul care vizează deschiderea pieţei chineze pentru companiile din UE. Dar această ratificare este în prezent îngheţată din cauza sancţiunilor europene contra Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Beijingul a ripostat prin adoptarea unor sancţiuni care vizează mai mulţi europarlamentari şi profesori universitari europeni.

Parlamentul European a blocat, în luna mai, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE.

Europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA atunci când vine vorba de relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ținut ostatic” de acordul cu Beijingul.

De partea cealaltă, China a cerut Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai repede posibil” și să înceteze să se mai amestece în treburile sale interne.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO