Charles Michel apără acordul privind investițiile dintre UE și China, înaintea întâlnirii cu Joe Biden

08 Iun. 2021, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2021, 13:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat acordul privind investiţiile încheiat de Bruxelles şi Beijing, „un pas enorm în direcţia corectă”, înaintea întâlnirilor sale cu preşedintele american Joe Biden.

Preşedintele Consiliului European va participa la summitul G7, organizat în perioada 11-13 iunie în sud-vestul Angliei, înainte de a-l primi pe Joe Biden la Bruxelles, pe data de 15 iunie, împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Unul dintre subiectele de discuție între oficialii europeni și președintele SUA va fi și relația cu China, scrie Digi24.

Uniunea Europeană „nu va face compromisuri legate de valorile şi libertăţile fundamentale şi de drepturile omului, dar vrem să ne reechilibrăm relaţia economică cu China”, a spus Charles Michel.

„În ultimii ani am decis să facilităm accesul la piaţa noastră unică, dar există o lipsă de reciprocitate”, a explicat el.

Comisia Europeană, care este responsabilă cu politica comercială a celor 27 de state membre UE, a încheiat la finalul anului 2020 un acord surpriză cu China privind investiţiile, după ani întregi de blocaj. Germania a fost unul dintre promotorii cei mai activi ai acestui text.

Parlamentul European şi ţările membre ar trebui să aprobe acordul care vizează deschiderea pieţei chineze pentru companiile din UE. Dar această ratificare este în prezent îngheţată din cauza sancţiunilor europene contra Chinei, acuzată de încălcarea drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Beijingul a ripostat prin adoptarea unor sancţiuni care vizează mai mulţi europarlamentari şi profesori universitari europeni.

Parlamentul European a blocat, în luna mai, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE.

Europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA atunci când vine vorba de relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ținut ostatic” de acordul cu Beijingul.

De partea cealaltă, China a cerut Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai repede posibil” și să înceteze să se mai amestece în treburile sale interne.

 

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 09:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O echipă de scafandri din largul coastei spaniole a descoperit o comoară de 53 de monede de aur din perioada Imperiului Roman, scrie Business Insider.

Acestea sunt în stare perfectă și reprezintă cea mai mare colecție descoperită vreodată în Europa.

Luis Lens și Cesar Gimeno făceau scufundări în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xabia, Spania. În timp ce explorau peisajul subacvatic și curățau gunoiul, au dat peste un obiect strălucitor care semăna cu o „monedă de 10 cenți”, potrivit ziarului El Pais.

După ce au recuperat obiectul, au observat o inscripție cu o față grecească sau romană antică și au presupus că este vorba de bijuterii.

Au săpat folosind un cuțit și au descoperit alte monede încastrate într-o crăpătură de stâncă.

Aceștia au raportat descoperirea autorităților locale și la fața locului a mers o echipă de scafandri și arheologi. Aceștia au descoperit, în total, 53 de monede de aur, trei cuie și rămășițele a ceea ce părea a fi un cufăr.

Oamenii de știință de la Institutul Universitar de Cercetare în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele și au descoperit că erau de la finalul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante, într-un comunicat de presă.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală