Cheltuieli fabuloase nejustificate la Moldovagaz! Parlicov face primele dezvăluiri din auditul internațional

17 Iul. 2023, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2023, 10:05 // Actual //  Lupu Eduard

Auditul internațional la Moldovagaz a fost finalizat, iar noi vom lua o decizie în baza concluziilor cum abordăm situați cu Gazprom ce facem mai departe. Atunci când s-a discutat în octombrie 2021 în acel protocol s-a menționat că în baza acestui audit Moldova va trebui să vină cu propunere de soluționare acestor datorii, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov în podcastul Ziarului de Gardă.

Parlicov, în cadrul podcastul, a spus că rezultatele auditului sunt interesante.

„Pentru noi este important nu care este cuantumul datoriei dar structura ei. Care este motivul din care s-au acumulat aceste datorii. O parte dintre ele s-au format din neajustarea tarilor la timp. Este ok, este așa tip de datorii și trebuie rambursate. Sunt alte datorii bani pe care întreprinderea nu-i poate recuperă. Este vorba de datoriile MGFEL față de Termoelectrica, Termoelectrica față de Moldovagaz și Moldovagaz față de Gazprom. Este un lanț.”, a punctat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a scos în evidență și datorii care s-au acumulat din vina Moldovagaz. Este vorba de bani cheltuiți irațional.

„Compania a făcut anumite cheltuieli care nu au fost justificate și care nu a fost acceptate de reglementatorul ANRE, respectiv consumatorul pentru ele nu plătește, dar cheltuiala a fost făcută, banii undeva s-au dus. Ideea este că Moldovagaz se credita de la Gazprom. Auditul a scos în evidența astfel de cheltuieli pentru o perioadă. Mai sunt și alte perioade și suma este impresionantă. Dacă nu se va ajunge la o soluționare amiabilă în problema datoriilor cu Gazprom, cel mai probabil se va ajunge la un litigiu internațional”, a mai spus Parlicov.

Conform contractului semnat pe 10 august 2021 cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma A.S. din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co. Limited din Marea Britanie, companiile urmau cu exactitate să elucideze constituirea datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021.

Gazprom susține că Moldovagaz ar avea o datorie istorică de 709 milioane dolari cu tot cu penalități. Or, la semnarea protocolului adițional la contractul de livrare a gazului de la sfârșitul lunii octombrie 2021, autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul de a audita creanțele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău