Cheltuieli fabuloase nejustificate la Moldovagaz! Parlicov face primele dezvăluiri din auditul internațional

17 Iul. 2023, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2023, 10:05 // Actual //  bani.md

Auditul internațional la Moldovagaz a fost finalizat, iar noi vom lua o decizie în baza concluziilor cum abordăm situați cu Gazprom ce facem mai departe. Atunci când s-a discutat în octombrie 2021 în acel protocol s-a menționat că în baza acestui audit Moldova va trebui să vină cu propunere de soluționare acestor datorii, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov în podcastul Ziarului de Gardă.

Parlicov, în cadrul podcastul, a spus că rezultatele auditului sunt interesante.

„Pentru noi este important nu care este cuantumul datoriei dar structura ei. Care este motivul din care s-au acumulat aceste datorii. O parte dintre ele s-au format din neajustarea tarilor la timp. Este ok, este așa tip de datorii și trebuie rambursate. Sunt alte datorii bani pe care întreprinderea nu-i poate recuperă. Este vorba de datoriile MGFEL față de Termoelectrica, Termoelectrica față de Moldovagaz și Moldovagaz față de Gazprom. Este un lanț.”, a punctat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a scos în evidență și datorii care s-au acumulat din vina Moldovagaz. Este vorba de bani cheltuiți irațional.

„Compania a făcut anumite cheltuieli care nu au fost justificate și care nu a fost acceptate de reglementatorul ANRE, respectiv consumatorul pentru ele nu plătește, dar cheltuiala a fost făcută, banii undeva s-au dus. Ideea este că Moldovagaz se credita de la Gazprom. Auditul a scos în evidența astfel de cheltuieli pentru o perioadă. Mai sunt și alte perioade și suma este impresionantă. Dacă nu se va ajunge la o soluționare amiabilă în problema datoriilor cu Gazprom, cel mai probabil se va ajunge la un litigiu internațional”, a mai spus Parlicov.

Conform contractului semnat pe 10 august 2021 cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma A.S. din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co. Limited din Marea Britanie, companiile urmau cu exactitate să elucideze constituirea datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021.

Gazprom susține că Moldovagaz ar avea o datorie istorică de 709 milioane dolari cu tot cu penalități. Or, la semnarea protocolului adițional la contractul de livrare a gazului de la sfârșitul lunii octombrie 2021, autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul de a audita creanțele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 18:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 18:14 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna iunie 2025, volumul total al depozitelor noi atrase la termen de către băncile comerciale din Republica Moldova a scăzut la 3,45 miliarde lei, în descreștere cu 15,2% față de luna mai, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere de 73,5 la sută și au însumat 2 530,5 milioane lei, fiind în descreștere cu 20,7 la sută față de luna precedentă. Depozitele atrase în valută au totalizat 914,5 milioane lei, înregistrând o creștere cu 4,6 la sută față de luna precedentă.

Cea mai mare parte a depozitelor, 73,5%, a fost constituită în monedă națională, însumând 2,53 miliarde lei, în timp ce depozitele în valută au crescut cu 4,6% față de luna precedentă, atingând nivelul de 914,5 milioane lei.

Rata medie nominală la depozitele în lei a continuat trendul descendent, diminuându-se cu 0,51 puncte procentuale, până la 4,66%. În contrast, rata medie la depozitele în valută a crescut ușor, cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 1,47%.

Cele mai populare categorii de maturitate rămân cele cu termene de 2 până la 5 ani (53,5% din total) și 6 până la 12 luni (21,5%).

Depozitele atrase de la populație s-au cifrat la 2,6 miliarde lei, în scădere cu 15,1% față de mai. Chiar și așa, comparativ cu iunie 2024, depozitele în lei ale persoanelor fizice s-au majorat cu 66,3%, iar cele în valută – cu 12,3%. Rata medie oferită persoanelor fizice pentru depozitele în lei a fost de 5,13%, în scădere ușoară, iar pentru cele în valută – 1,35%, în creștere.

Depozitele persoanelor juridice în moneda națională au totalizat 665,8 milioane lei, în scădere cu 18,8% față de luna precedentă, în timp ce cele în valută au crescut ușor, cu 1%, ajungând la 166,3 milioane lei. Comparativ cu aceeași lună din 2024, depozitele companiilor în lei s-au dublat, iar cele în valută au crescut cu 22,6%.

Dobânda medie pentru depozitele în lei atrase de la persoane juridice s-a diminuat cu 1,51 puncte procentuale, până la 3,38%, iar pentru cele în valută a crescut la 2,01%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA