Cheltuielile și deficitul bugetului de stat în 2021, majorat cu 532,9 milioane de lei

26 Apr. 2021, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
26 Apr. 2021, 10:22 // Actual //  Otilia Cotruța

Parlamentul Moldovei a adoptat în a doua lectură amendamente la Legea bugetului de stat pentru 2021, majorând cheltuielile și deficitul bugetului de stat cu 532,9 milioane de lei. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 23 aprilie 2021. Potrivit proiectului, modificările au fost necesare pentru implementarea mecanismului aprobat anterior pentru compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii casnici în timpul stării de urgență.

În aceste scopuri, 532 milioane 959,2 mii lei ar trebui alocate de la bugetul de stat, prin urmare, sa decis creșterea laturii de cheltuieli și a deficitului bugetului de stat cu suma indicată.

În special, conform modificărilor aduse Legii bugetului de stat pentru 2021, partea de cheltuieli a bugetului de stat al Moldovei pentru 2021 va crește cu 532 milioane 959,2 mii lei (+ 1%) – de la 56,008 miliarde de lei la  56,541 miliarde de lei, iar deficitul bugetului de stat – de la 14,592 miliarde la 15, 125 miliarde de lei.

Totodartă, este prevăzută o creștere a sumei destinate finanțării bugetului din plasarea titlurilor de stat de la 7,358 miliarde de lei la 7,891 miliarde de lei.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău