China reduce importurile de cereale. Cresc prețurile pe piața mondială

12 Iun. 2024, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2024, 11:20 // Actual //  bani.md

Apetitul Chinei pentru grâul și porumbul din străinătate scade rapid, ceea ce este posibil să crească presiunile asupra piețelor mondiale de cereale, care s-au obișnuit cu cererea robustă venită din partea celui mai mare importator de produse agricole, transmite Bloomberg.

Potrivit mai multor traderi, cumpărătorii din China nu au făcut achiziții importante de mai multe luni. În condițiile în care prețurile de pe piața locală sunt la un nivel scăzut, această tendință este posibil să continue până în trimestrul al treilea, au estimat traderii.

Apatia cumpărătorilor chinezi cu privire la importurile de grâu și porumb din străinătate este generată de încetinirea economiei și de mai multe recolte consistente. Guvernul de la Beijing a fost forțat să facă stocuri de grâu și porumb pentru a-i sprijini pe fermierii locali, în timp ce livrările de porumb de peste hotare au fost restricționate sau chiar anulate pentru a sprijini piața locală.

Organismele globale precum Consiliul Internațional al Cerealelor și Departamentul american al Agriculturii mizează în continuare pe achiziții importante din partea Chinei, atât în acest an cât și anul următor. Dacă importurile chineze se vor prăbuși, un pilon cheie al cererii va fi compromis, ceea ce îi va afecta pe fermierii din întreaga lume.

Această situație ar trebui să îi îngrijoreze pe furnizorii străini ai Chinei, în special după ce Turcia, al cincilea mare cumpărător mondial de grâu, a dat o lovitură cererii mondiale, după ce săptămâna trecută a decis să oprească importurile de cereale timp de patru luni pentru a-i proteja pe producătorii locali. Un consum slab, din aceleași motive, în China, nu va face decât să creeze noi probleme pe piață.

„Economia nu arată deloc bine și cererea generală din partea întregii societăți este în scădere. Guvernul vrea să crească prețurile la cereale și să îmbunătățească veniturile fermierilor, să impulsioneze cererea în zonele rurale. În loc să cumpere cereale din străinătate, este mai bine să cumperi de pe piața locală”, spune Ma Wenfeng, analist la firma de consultanță BOABC.

China a fost mult timp un cumpărător important de soia boabe, în primul rând pentru a-și hrăni efectivele mari de porci. Însă în ultima vreme efectivele de porci din China sunt în scădere iar consumul de carne rămâne la un nivel redus. Firma de consultanță Mysteel Global se așteaptă ca cererea Chinei de nutreț pentru animale din noua recoltă de grâu să scadă la jumătate față de situația din urmă cu un an.

Chiar dacă situația ar putea să se modifice radical, în special în eventualitatea unor evoluții meteo nefavorabile care să afecteze recoltele, este puțin probabil ca abundența de cereale din China să se reducă dramatic atâta timp cât consumul rămâne la un nivel scăzut. Mai mult, se prefigurează un nou an cu o producție solidă de grâu și porumb.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău