Trio-ul care ucide 2,7 milioane de oameni anual în Europa – tutunul, alimentele ultraprocesate și alcoolul

12 Iun. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că alcoolul, tutunul, alimentele ultraprocesate și combustibilii fosili provoacă anual 2,7 milioane de decese în Europa. Într-un raport intitulat „Determinanții comerciali ai bolilor netransmisibile în Regiunea Europeană a OMS”, OMS cere guvernelor să adopte reglementări mai stricte în domeniul sănătății pentru a combate influența acestor industrii.

„Aceste patru industrii ucid cel puțin 7.000 de oameni în fiecare zi în regiunea noastră”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa, într-un comunicat, adăugând că „interesul corporațiilor este profitul”.

Raportul OMS oferă o privire detaliată asupra impactului acestor produse asupra sănătății publice:

  • Fumatul: 1,15 milioane de decese pe an.
  • Alcoolul: 426.857 de decese pe an.
  • Diete bogate în carne procesată: 117.290 de decese pe an.
  • Diete bogate în sare: 252.187 de decese pe an.

Aceste cifre nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, zahăr din sânge ridicat sau niveluri ridicate de colesterol, toate fiind asociate cu dietele nesănătoase.

OMS acuză industriile implicate că obstrucționează politicile publice menite să reducă daunele produse de acestea, prin tactici precum marketingul direcționat, dezinformarea, promovările pe rețelele sociale și finanțarea cercetărilor favorabile propriilor interese. Aceste strategii „amenință câștigurile în domeniul sănătății publice din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate”, subliniază raportul.

OMS îndeamnă statele să contracareze influența acestor industrii prin reglementări stricte privind comercializarea produselor nesănătoase, combaterea practicilor monopoliste și limitarea lobby-ului. „Oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului, întotdeauna”, a declarat Hans Kluge.

Conform datelor recente, aproape 60% dintre adulți și o treime dintre copii din Europa sunt supraponderali sau obezi. În 2017, unul din cinci decese atribuite bolilor cardiovasculare și cancerului în Europa a fost rezultatul unor obiceiuri alimentare nesănătoase.

OMS subliniază necesitatea unor acțiuni urgente și coordonate pentru a proteja sănătatea publică și pentru a preveni decesele evitabile cauzate de influența acestor industrii puternice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău