China vrea să dea o lovitură SUA: Metoda globală de a fenta băncile americane

10 Aug. 2023, 06:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Aug. 2023, 06:43 // Actual //  bani.md

Tensiunile continue dintre China și Statele Unite din ultimii ani au ajuns să capete accente variate, atât pe plan politic, cât și în domeniul financiar. Lupta dintre cele două puteri mondiale vine cu o nouă provocare: China vrea să înființeze o platformă financiară în care să-și extindă yuanul digital, pentru a lovi în dominația dolarului american.

China vrea să lanseze până la sfârșitul anului 2023 platforma financiară digitală denumită mBridge, un proiect dezvoltat alături de Thailanda, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite, dar sub ”umbrela” Băncii pentru Reglementări Internaționale (BIS) de la Basel, Elveția, potrivit unei analize Bloomberg.
Proiectul mBridge al Chinei este activat de tehnologia blockchain și vrea să devină o provocare pentru dominația dolarului SUA, care are fluxuri valutare zilnice de aproximativ 7 trilioane de dolari (7.000 de miliarde de dolari).

Prototipul digital susținut de Beijing pentru trimiterea de bani în întreaga lume fără a se baza pe băncile americane avansează atât de repede încât unii observatori europeni și americani îl consideră acum un sfidător emergent al plăților în dolari în finanțele globale.

Proiectul mBridge, care este dezvoltat de China, Thailanda, Hong Kong și Emiratele Arabe Unite, va avea probabil gata un produs de bază de lucru până la sfârșitul anului, au spus patru persoane familiare cu inițiativa. Este un efort comun cu Banca Reglementărilor Internaționale din Basel, Elveția, un centru de colaborare globală cu băncile centrale.

Miza este enormă. Dolarul include tranzacții valutare estimate la 6,6 trilioane de dolari în fiecare zi, în timp ce jumătate din cele aproximativ 32 de trilioane de dolari din comerțul global în fiecare an sunt facturate în dolari, potrivit datelor BIS și ale Națiunilor Unite. mBridge ar putea în cele din urmă să faciliteze utilizarea yuanului Chinei ca alternativă la dolari, permițând formei sale digitale să deconteze tranzacții corporative mari.

O alternativă digitală la decontarea bazată pe dolari, spun criticii, ar putea facilita eludarea sancțiunilor, taxelor și regulilor privind spălarea banilor, fragmentând în același timp plățile globale în sisteme concurente care aprinde și mai mult tensiunile geopolitice.

Josh Lipsky, directorul Centrului de GeoEconomie al Consiliului Atlantic, a declarat la Washington faptul că mBridge prinde contur la BIS. „Luat izolat, poate părea ciudat, deoarece acest proiect ridică întrebări cu privire la ambițiile Chinei de a reduce dependența de sistemele de decontare bazate pe dolari”, a spus Lipsky. „Dar China, la fel ca zeci de alte bănci centrale, lucrează cu BRI, deoarece aici se desfășoară unele dintre cele mai avansate cercetări în domeniu.”

FMI vrea să evite ca proiectul să se transforme de la o soluție tehnică la un instrument geopolitic. mBridge se numără printre cel puțin șase proiecte aflate în derulare la băncile centrale care examinează modul în care monedele digitale, denumite și CBDC (Central Bank Digital Currency), ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți plățile transfrontaliere.

Să menționăm și celelalte inițiative internaționale privind platforme digitale care vor să folosească CBDC: Dunbar – la care participă Australia, Malaezia, Singapore, Africa de Sud, Cedar x Ubin+ – SUA, Singapore, Mariana – Franța, Singapore, Elveția, Icebreaker – Israel, Norvegia, WSuedia, Jura – Franța, Elveția.

Chiar dacă dezvoltarea continuă, viabilitatea lor ca alternativă cuprinzătoare la sistemul bancar corespondent care leagă acum creditorii din întreaga lume rămâne în dubiu. În august și septembrie anul trecut, partenerii mBridge și băncile comerciale din țările lor respective au efectuat o încercare pilot care a facilitat aproximativ 160 de tranzacții în valoare totală de 22 de milioane de dolari.

Folosind sistemul, o companie din China ar putea plăti un vânzător din Emiratele Arabe Unite, solicitând băncii sale să emită un token digital e-yuan prin Banca Populară a Chinei pe blockchain-ul mBridge. Dacă ar fi adoptat și operațional, mBridge ar permite creditorilor comerciali dintr-o țară să aibă acces la o monedă emisă de banca centrală a unei alte națiuni, în loc să fie nevoiți să treacă prin intermediari sau bănci corespondente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO