BNM menține rata de politică monetară la 6% anual! Inflația nu mai are forță să amenințe economia

09 Aug. 2023, 17:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2023, 17:35 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,00 la sută anual. De asemenea, rămân neschimbate ratele la creditele și depozitele overnight la nivelul de 8,00 la sută anual, respectiv 4,00 la sută anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută.

Decizia a fost luată în condițiile în care are loc propagarea efectelor stimulative adoptate  anterior de BNM.

În același timp, se constată că măsurile restrictive de politică monetară luate de BNM pe parcursul anului trecut și-au produs efectul. Astfel, din luna octombrie 2022 până iunie 2023 inflația a coborât cu peste 21 de puncte, de la 34,6 la 13,2 la sută.

BNM precizează că inflația va continua să scadă, urmând să ajungă în proximitatea țintei de 5%, care este considerat un nivel optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Acest trend oferă o perspectivă pozitivă activității economice.

În aceste condiții, inflația deja nu reprezintă un factor determinant care ar putea influența deciziile agenților economici și ale gospodăriilor casnice privind consumul și investițiile. Se anticipează diminuarea în continuare a ratelor dobânzilor la credite.

În cadrul ședinței de astăzi, la care a fost aprobat și cel de-al treilea Raport asupra inflației,  s-a discutat și despre incertitudinile și riscurile care persistă atât la nivel intern, cât și extern. În prezent, acestea susțin trendul dezinflaționist.

Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, în funcție de evoluția acestora, va veni cu noi măsuri de politică monetară necesare să readucă și să mențină inflația în țintă.

Următoarea decizie de politică monetară va fi luată în luna septembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău