Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,00 la sută anual. De asemenea, rămân neschimbate ratele la creditele și depozitele overnight la nivelul de 8,00 la sută anual, respectiv 4,00 la sută anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută.
Decizia a fost luată în condițiile în care are loc propagarea efectelor stimulative adoptate anterior de BNM.
În același timp, se constată că măsurile restrictive de politică monetară luate de BNM pe parcursul anului trecut și-au produs efectul. Astfel, din luna octombrie 2022 până iunie 2023 inflația a coborât cu peste 21 de puncte, de la 34,6 la 13,2 la sută.
BNM precizează că inflația va continua să scadă, urmând să ajungă în proximitatea țintei de 5%, care este considerat un nivel optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Acest trend oferă o perspectivă pozitivă activității economice.
În aceste condiții, inflația deja nu reprezintă un factor determinant care ar putea influența deciziile agenților economici și ale gospodăriilor casnice privind consumul și investițiile. Se anticipează diminuarea în continuare a ratelor dobânzilor la credite.
În cadrul ședinței de astăzi, la care a fost aprobat și cel de-al treilea Raport asupra inflației, s-a discutat și despre incertitudinile și riscurile care persistă atât la nivel intern, cât și extern. În prezent, acestea susțin trendul dezinflaționist.
Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, în funcție de evoluția acestora, va veni cu noi măsuri de politică monetară necesare să readucă și să mențină inflația în țintă.
Următoarea decizie de politică monetară va fi luată în luna septembrie.