Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 30,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a finanța proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică din Moldova și România, faza a II-a”. Acordul de împrumut a fost semnat între Moldova și BERD, având drept obiectiv implementarea proiectului menționat.
Proiectul „Interconectarea rețelelor de energie electrică din Moldova și România, faza a II-a” vizează construcția liniei de transport de 400 kV Bălți-Suceava, care va consolida conexiunile energetice dintre cele două țări. Guvernul moldovean a aprobat lansarea negocierilor pentru acest proiect în cadrul ședinței de miercuri.
Finanțarea pentru acest proiect va fi asigurată în proporție de 40% de către BERD, cu un împrumut de 30,8 milioane de euro. Restul costurilor vor fi acoperite de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană. BERD va sprijini mai multe componente ale proiectului, inclusiv construcția liniei de transport de energie electrică Bălți-Suceava, construcția stației de 400 kV Bălți, reabilitarea rețelelor interne de transport din Moldova, asistența de consultanță pentru implementare și lucrările de supraveghere și proiectare asociate.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că această finanțare va contribui semnificativ la construirea liniei de transport a energiei electrice Bălți-Suceava și la consolidarea rețelelor interne de transport al energiei electrice ale întreprinderii de stat Moldelectrica.
Proiectul „Interconectarea rețelelor electrice moldo-române, faza II” are ca obiectiv finalizarea unei noi interconectări energetice între Moldova și România până la sfârșitul anului 2027, cu punerea în funcțiune prevăzută pentru 2028. Proiectul a fost lansat în 2017, iar prima fază, care vizează construcția liniei de transport de 400 kV Vulcănești-Chișinău, se așteaptă să fie finalizată în 2025.
Ambele proiecte vor contribui semnificativ la creșterea capacității de transport al energiei electrice din România către Republica Moldova, asigurând accesul neîngrădit la energia electrică din Europa și consolidând securitatea energetică a ambelor țări.