Bomba zilei! Un fost inspector anti-corupție din Moldova a ajuns cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei

10 Ian. 2024, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Ian. 2024, 12:04 // Actual //  Lupu Eduard

Datele recente prezentate la Kiev dezvăluie o schimbare semnificativă în structura furnizorilor de gaze lichefiate pentru Ucraina în luna decembrie, cu compania românească Vixon Gas în fruntea clasamentului, devenind cel mai mare furnizor al țării în această perioadă.

Potrivit informațiilor furnizate de A-95 Consulting Group și prezentate de publicația Enkorr, Vixon Gas a livrat 7,9 mii de tone de gaz petrol lichefiat (GPL) în Ucraina în decembrie, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă, de 6 ori mai mult decât în luna noiembrie. Această ascensiune rapidă plasează compania românească pe primul loc în topul furnizorilor de GPL pentru Ucraina.

Vixon Gas SRL, înființată în 2013 și cu 21 de angajați, are la bază o cifră de afaceri de 412,5 milioane de lei și un profit de 31 milioane de lei în 2022, înregistrând o creștere de 40,55% comparativ cu anul anterior. Cu un acționar unic înregistrat în Cipru, Dolent Limited, și cu director general cetățean moldovean, Dorian Șura, compania a devenit un jucător de frunte pe piața ucraineană de GPL, scrie profit.ro.

Dorian Șura, administrator și director general al Vixon Gas, cu experiență anterioară la Moldintergaz și Rompetrol Moldova, a ocupat anterior funcția de inspector de criminalitate la „ministerul de interne al Republicii Moldova, Interpol, departamentul de combatere a crimei organizate și corupției” timp de 7 ani, între 1995 și 2002.

În timp ce Vixon Gas a devenit cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei în decembrie, al doilea loc a fost ocupat de Exori FZC din Emiratele Arabe Unite, înregistrat înregistrat în aceeași perioadă cu o creștere de 2,5 ori a livrărilor către Ucraina, ajungând la 5,1 mii tone. Pe locul trei se află comerciantul român Takida, care operează terminalul de gaze lichefiate din Mangalia și care și-a majorat livrările de gaze către Ucraina de la 2,1 mii tone la 4,5 mii tone în decembrie.

Deși 2 din primii 3 furnizori de GPL ai Ucrainei sunt români, totalul livrărilor din România în decembrie a înregistrat o scădere de 20% față de noiembrie, ajungând la 27 mii tone, din cauza reducerii aprovizionării pe căile feroviare și maritime. În contrast, livrările din Polonia au crescut la 27,9 mii tone, înregistrând o creștere de 10% față de noiembrie.

Importurile ucrainene de GPL de origine americană au atins un maxim lunar în decembrie, cu o creștere de 22%, ajungând la 22,6 mii tone. Cele mai mari volume de GPL american au fost furnizate prin vecinii sudici ai Ucrainei, cu 18,7 mii de tone expediate din România, Bulgaria și Republica Moldova, în timp ce doar 2,9 mii de tone au fost primite din Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău