Circ fără pâine la evaluarea lui Stoianoglo! Politicienii de la guvernare, implicați în jocuri murdare

23 Mai 2022, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 13:14 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a făcut declarații după ce a fost audiat de Consiliul Superior al Procurorilor, care azi examinează Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor acestuia. Stoianoglo a ieșit foarte indignat după ședință și a clasificat această evaluare drept circ, notează realitatea.md.

„Asta a fost un circ în jurul procesului de evaluare. Majoritatea membrilor CSP sunt reprezentanți politici. Procedura asta a pornit tot de la politicieni, de la modificarea legii respective, sesizarea, evaluarea procurorului general, crearea comisiei de evaluare și reprezentanții CSP care majoritatea sunt reprezentanții guvernării actuale”, a declarat Stoianoglo.

Stoianoglo a fost întrebat de jurnaliști despre cum califică cazul său de la începutul acestuia din toamna anului trecut și până la momentul actual.

„Asta este o fărădelege totală, care nu a fost în istoria Republicii Moldova. Asta este o tensiune asupra justiției, asta este un exemplu că politicul se implică în activitatea organelor de drept”, a precizat Stoianoglo.

Consiliul Superior al Procurorilor a examinat azi Raportul Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. În urma ședinței, membrii Consiliul Superior al Procurorilor i-au acordat procurorului suspendat calificativul „nesatisfăcător”.

Potrivit președintei CSP, Angela Motuzoc, au existat și opinii separate care vor fi publicate ulterior pe site-ul CSP. În cele din urmă, CSP va expedia președintei Maia Sandu propunerea privind demiterea acestuia.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău