Gardul care a fost amplasat în mod ilegal câțiva ani în urmă, în jurul clădirii lăsate în paragină pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzii Tricolorului cu stradela Teatrului, a devenit coșmarul locuitorilor Capitalei. Zilnic, oamenii merg cu frica în sân prin zonă, deoarece gardul din tablă riscă să se prăbușească de la o mică adiere a vântului.
Clădirea fantomă din centrul Capitalei împrejmuită cu un gard care riscă să cadă peste trecători
Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.
De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.
Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.
De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.
Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Energocom a lăsat Moldova în mâinile rușilor? Parlicov rupe tăcerea despre incompetența lui Bînzari
-
2Probleme la o bancă! A depășit expunerile față de clienți afiliați și poziția dominantă de pe piață
-
3Fraudă de miliarde! Regele criptomonedelor, rusul Dmitri Vasiliev, capturat în Polonia
-
4Scenariul negru al crizei! Recean pregătește instituirea stării de urgență în cazul în care Gazprom închide robinetul
-
5Milionarul care controlează cea mai mare parte a retail-ului din Moldova a ajuns în primii patru importatori de ulei