CNAS atenționează: Zilierii sunt obligați să achite Asigurarea Socială. Cât trebui să plătească lunar

26 Mai 2021, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
26 Mai 2021, 12:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) reamintește despre obligația persoanelor fizice care desfășoară activitate necalificată cu caracter ocazional (în baza Legii nr.22 din 23.02.2018) de a încheia un contract individual de asigurări sociale de stat. 

Obligația de încheiere a contractului individual de asigurări sociale revine tuturor zilierilor care au desfășurat lucrări în agricultură chiar și cu o durată de o zi în cadrul unei luni. 

Excepție vor constitui pensionarii, persoanele cu dizabilități, precum și persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1-1.8 din anexa nr.1 la Legea nr.489 din 08.07.1999 privind sistemul public de asigurări sociale. 

Contractul individual de asigurări sociale se încheie de către zilieri la subdiviziunea teritorială a CNAS, unde agentul economic este înregistrat ca plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat.  

Astfel, aceștia urmează să se prezinte la subdiviziunile CNAS până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au desfășurat activitatea respectivă.   

Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, suma contribuției lunare datorate de către zilieri este de 240,5 lei sau 2886 lei pentru întregul an. 

Perioada asigurată în baza contractului individul de asigurări sociale se valorifică în procesul de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă și a ajutorului de deces.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 11:22 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În fiecare zi Întreprinderea Municipală Piața Centrală publică pe pagina de Facebook prețurile afișate la Piața Centrală la fructe, legume, verdeață, dar și legume. Astăzi, prețurile la cireșe și căpșuni au scăzut. De exemplu un kilogram de cireșe poate fi cumpărat și cu 8 lei pentru un kilogram, iar căpșunii cu 15 lei pe kilogram.

De câteva zile au apărut în vânzare și primele caise. Astăzi, un kilogram de caise costă 25 de lei. De asemenea, în vânzare sunt și păstăi, prețul cărora diferă în funcție de sort. Un kilogram de castraveți se vinde cu 8 lei, iar prețul roșiilor variază.