Colac peste pupăză! Autoritățile pun lacătul pe afacerile duty free

26 Oct. 2022, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 16:41 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege care prevede închiderea magazinelor duty free.

Așadar, potrivit legii se propune doar anularea regimului duty-free pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu și eliminarea punctelor comerciale de la punctele de trecere a frontierei. Acestea vor putea opera în continuare, cu achitarea integrală a tuturor impozitelor și taxelor, fără excepții, fapt care va asigura venituri suplimentare la buget într-o perioadă cu provocări economice.

Conform informației Serviciului Vamal, în primele 6 luni ale anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri fiscale în sumă de 1 miliard de lei (53 mln EUR). Pe tot anul, deci, regimul duty-free va beneficia de cel puțin 2 miliarde lei (106 mln EUR) în scutiri fiscale (TVA, Accize, taxe vamale). Au fost ani (înainte de pandemie) în care această cifră se apropia de 4 miliarde lei anual. În mare parte aceste privilegii merg la o singură companie.

„Regimul duty-free oferă condiții speciale unui grup mic de antreprenori. În Moldova, începând cu 2023, conform legilor deja votate, de acest regim va beneficia un singur antreprenor – cel din aeroport. Toți vor trebui să plătească taxele și impozitele, afară de acel antreprenor. Nu credem că e bine să transmitem asemenea semnale în economie. În anul 2023 va trebui să ne reconstruim economia care a avut de suferit, să susținem antreprenorii, ca aceștia să crească. Pentru asta avem nevoie de bani. Am identificat mai multe surse adiționale de venituri la buget, iar anularea duty-free este una din ele. Beneficiile pe care le vor pierde câțiva antreprenori (mai exact – unul) vor fi repartizate la mulți alți antreprenori”, susține deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău