Comoară cu peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului, descoperită în Polonia

25 Oct. 2024, 13:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:37 // Actual //  Ursu Victor

Poliția din Polonia a lansat o anchetă după ce o colecție de peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului a apărut pe neașteptate în nord-vestul țării, notează CNN. Descoperirea a ieșit la iveală atunci când fotografii ale artefactelor, inclusiv arme, vârfuri de lance din bronz, coliere și capete de scut, au fost transmise Biroului provincial de protecție a patrimoniului din orașul Szczecin, potrivit unui comunicat al poliției din Pomerania de Vest, publicat vineri, scrie antena3.ro.

Atunci când un investigator specializat în furturi de artă a dat de urma persoanelor care au distribuit fotografiile, acestea au declarat că artefactele au fost lăsate anonim în fața unei asociații istorice locale din orașul Gryfino.

Asociația istorică a predat apoi artefactele Biroului Provincial de Protecție a Patrimoniului din Szczecin, care a raportat o infracțiune de descoperire de comori fără permisiune.

„Comoara a fost dobândită prin percheziții ilegale și apoi a fost excavată, ceea ce a făcut ca ea să își piardă complet contextul arheologic”, a declarat poliția, adăugând că acest lucru face imposibilă datarea cu radiocarbon.

„Aceasta este una dintre cele mai mari comori descoperite în Polonia în ultimii ani”, au spus ei.

Cei responsabili riscă până la opt ani de închisoare, potrivit declarației.

Datorită naturii obiectelor: arme, coliere, capete de scut, seceri, vârfuri de suliță din bronz, este mai degrabă o comoară – o acumulare de artefacte istorice – decât o urnă de incinerație și obiecte depuse într-un mormânt. Comoara constă în peste 100 de artefacte, inclusiv 73 de obiecte mari și seturile lor, cum ar fi 30 de coliere din bronz și mai multe obiecte din argint.

Artefactele au fost transferate la biroul Conservatorului Provincial al Patrimoniului din Szczecin, care va decide unde vor fi adăpostite în cele din urmă obiectele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO