Comoară cu peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului, descoperită în Polonia

25 Oct. 2024, 13:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:37 // Actual //  Ursu Victor

Poliția din Polonia a lansat o anchetă după ce o colecție de peste 100 de artefacte din Epoca Bronzului a apărut pe neașteptate în nord-vestul țării, notează CNN. Descoperirea a ieșit la iveală atunci când fotografii ale artefactelor, inclusiv arme, vârfuri de lance din bronz, coliere și capete de scut, au fost transmise Biroului provincial de protecție a patrimoniului din orașul Szczecin, potrivit unui comunicat al poliției din Pomerania de Vest, publicat vineri, scrie antena3.ro.

Atunci când un investigator specializat în furturi de artă a dat de urma persoanelor care au distribuit fotografiile, acestea au declarat că artefactele au fost lăsate anonim în fața unei asociații istorice locale din orașul Gryfino.

Asociația istorică a predat apoi artefactele Biroului Provincial de Protecție a Patrimoniului din Szczecin, care a raportat o infracțiune de descoperire de comori fără permisiune.

„Comoara a fost dobândită prin percheziții ilegale și apoi a fost excavată, ceea ce a făcut ca ea să își piardă complet contextul arheologic”, a declarat poliția, adăugând că acest lucru face imposibilă datarea cu radiocarbon.

„Aceasta este una dintre cele mai mari comori descoperite în Polonia în ultimii ani”, au spus ei.

Cei responsabili riscă până la opt ani de închisoare, potrivit declarației.

Datorită naturii obiectelor: arme, coliere, capete de scut, seceri, vârfuri de suliță din bronz, este mai degrabă o comoară – o acumulare de artefacte istorice – decât o urnă de incinerație și obiecte depuse într-un mormânt. Comoara constă în peste 100 de artefacte, inclusiv 73 de obiecte mari și seturile lor, cum ar fi 30 de coliere din bronz și mai multe obiecte din argint.

Artefactele au fost transferate la biroul Conservatorului Provincial al Patrimoniului din Szczecin, care va decide unde vor fi adăpostite în cele din urmă obiectele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Mediul de afaceri din Republica Moldova a primit o veste pozitivă din partea autorităților: norma de achitare a diurnei pentru salariații din sectorul privat va fi redusă cu 30%, începând cu 1 decembrie 2024. Această măsură vine ca răspuns la solicitările și adresările făcute de reprezentanții Asociațiilor și companiilor private și are scopul de a reduce costurile și cheltuielile de transport, care au crescut considerabil, mai ales în sectorul transporturilor internaționale.

„În urma modificărilor aduse Hotărârii de Guvern nr. 637 din 30 august 2023, care reglementează cheltuielile de deplasare, autoritățile au majorat plafoanele pentru diurnele acordate salariaților, dar au introdus o flexibilitate importantă. Astfel, sectorul privat va beneficia de un plafon mai flexibil pentru diurna acordată salariaților în delegație, iar companiile vor putea acorda o diurnă mai mică decât limita stabilită, însă nu mai mică de 70% din norma respectivă”, susține economistul Iurie Rija.

De exemplu, pentru destinațiile internaționale, cum ar fi România, plafonul va varia între 42 și 60 de euro pe zi, iar companiile vor avea libertatea de a alege suma pe care o pot aloca în funcție de bugetul lor. Aceasta va permite reducerea cheltuielilor de deplasare și ajustarea costurilor la realitățile economice.

Începând cu 2024, plafonul de diurnă pentru anumite destinații internaționale a fost majorat, dar măsurile actuale vor ajuta companiile, în special cele din sectorul transportului internațional, care s-au confruntat cu dificultăți financiare din cauza costurilor mai mari de deplasare.

Această modificare a fost binevenită în contextul economiei naționale, care are nevoie de măsuri care să sprijine afaceri din diverse sectoare. Reducerea costurilor de deplasare va contribui la menținerea competitivității companiilor din Republica Moldova, ajutându-le să își optimizeze cheltuielile și să se adapteze provocărilor economice actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău