Compania care a fost controlată din umbră de Plahotniuc a rămas fără director

11 Nov. 2021, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2021, 09:10 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul acestei luni a fost demis din funcția de director general al SA Moldtelecom (100% din capital este deținut de stat), Viorel Postolachi.

Informaţia a fost confirmată de surse din cadrul companiei pentru mold-street.com, dar pe pagina WEB a companiei şi cea a Agenţiei Proprietăţii Publice nu este nicio informaţie în acest sens.

Demisie după ruperea contractului cu intermediar din Elveţia

Motivele acestei demisii nu au fost anunţate, dar ea vine la scurt timp după ce Moldtelecom şi Deutsche Telekom Global Carrier (TGC), au semnat un contract de parteneriat exclusiv privind prestarea de către TGC a serviciilor wholesale de terminare a traficului internațional de voce, începând cu 1 noiembrie 2021.

Până la începutul acestei luni acest tip de servicii a fost prestat timp de aproape un deceniu de Switchover AG, o companie elveţiană despre care s-a vehiculat că ar fi fost controlată de persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.

Toți cetățenii Republicii Moldova atunci când au convorbiri internaționale prin rețeaua fixă, nu plătesc Moldtelecomului, ci unei companii intermediare din Elveția, declara acum ceva vreme Ion Sturza fostul  premier al Republicii Moldova.

O compania intermediară din Elveția, ar fi principalul beneficiar de pe urma prestării serviciilor de trafic de voce internațional prestate de Moldtelecom,  anunța expremierul Ion Sturza, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanți și membri ai asociațiilor oamenilor de afaceri din Moldova

11 mil. USD – în Elveția

„Moldtelecom demonstrează cum se utilizează monopolurile de stat și cum se fură țara. Cel mai dulce la Moldtelecom a fost traficul internațional… La import sunetele vin din exterior în exclusivitate prin Moldtelecom, pentru că majoritatea operatorilor din extern doresc un singur punct de intrare. Este vorba de un business de aproximativ 12 milioane de dolari anual, care a fost perla coroanei. Acesta a fost transmis de vreo doi ani la o companie elvețiană, care face integrarea pe plan internațional și care ar fi intermediară cu alte companii, inclusiv France Telecom, Deutsche Telecom etc. În această perioadă tarifele de intrare au crescut de la 10 cenți pentru un minut, când Moldtelecom le făcea de unul singur, la 25 de cenți. Deci toți cetățenii Republicii Moldova dau bani unei companii prokladcă (intermediare). Grosul veniturilor rămân la această companie elvețiană. Aceste cifre sunt verificate și prezentate de oameni patrioți”, declara Ion Sturza.

Omul de afaceri sugera că firma elvețiană ar obține un profit anual de circa 11 milioane de dolari de la prestarea acestor servicii.

De-a lungul existenței sale Moldtelecom a fost controlat de partidele care s-au perindat la guvernare fără a beneficia de o independență managerială. Din anul 2009 și până în vara anului 2019 întreprinderea a fost condusă de șefi afiliați Partidului Democrat care gestiona fluxurile financiare de le Moldtelecom. În anul 2019 s-a constat că operatorul de telefonie a achitat unei companii elvețiene aproximativ 5,7 mil. de euro pentru servicii existente doar pe hârtie.

 

Realitatea Live

13 Aug. 2022, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul le propune agenților FSB salarii de opt ori mai mari decât în mod normal, dar majoritatea refuză să fie detașați în zonele ocupate de ruși în Ucraina. O situație asemănătoare se regăsește și în armata rusă, unde se caută voluntari din rândul civililor care nu au nicio pregătire militară.

În ciuda salariilor de opt ori mai mari decât în mod normal, agenții FSB ruși refuză, categoric, să fie detașați în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Moscova are nevoie urgentă atât de agenți de informații regulate, cât și de agenți de informații militare pentru a-și impune dominația în cele două „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar și în regiunile Kherson, Zaporozhzhia și Harkov.

Pentru a evita astfel de detașări, agenții FSB obțin certificate medicale de la medici, ceea ce le permite să rămână în localitățile de origine.

O sursă din FSB a declarat că nu există niciun interes pentru o detașare în zonele ocupate de ruși în Ucraina. „Am sunat 200 de oameni [pensionari] și doar trei au spus că se vor gândi la asta. Asta în ciuda promisiunilor de plăți și beneficii uriașe”, a declarat sursa.

În ciuda salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lire sterline pe lună, majoritatea agenților refuză oferta venită din partea Kremlinului. „Departamentele de personal îi cheamă în mod activ pe foștii angajați, chiar și pe cei concediați pe motive de discreditare”, se arată în raportorul Kremlinului.

Lipsa de loialitate față de Vladimir Putin din partea agenților de informații reflectă clar o reticență din partea lor de a fi transferați în teritoriile cucerite de ruși.

Unii dintre cei care au acceptat oferta venită de la Moscova susțin că sunt „epuizați”, după ce timp de jumătate de an au avut sarcini intensive, iar vacanțele lor au fost anulate în timpul războiului. De altfel, Kremlin a recrutat prizonieri neantrenați și civili, care au fost trimiși să lupte, pe front, împotriva armatei ucrainene, scrie mirror.co.uk.

La începutul lunii iulie, închisorile și companiile din Rusia au anunțat că recrutează voluntari care vreau să lupte în Ucraina. Deținuții care acceptă acest lucru pot beneficia de amnistii, dar și de bani în plus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău