Compania care a fost controlată din umbră de Plahotniuc a rămas fără director

11 Nov. 2021, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2021, 09:10 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul acestei luni a fost demis din funcția de director general al SA Moldtelecom (100% din capital este deținut de stat), Viorel Postolachi.

Informaţia a fost confirmată de surse din cadrul companiei pentru mold-street.com, dar pe pagina WEB a companiei şi cea a Agenţiei Proprietăţii Publice nu este nicio informaţie în acest sens.

Demisie după ruperea contractului cu intermediar din Elveţia

Motivele acestei demisii nu au fost anunţate, dar ea vine la scurt timp după ce Moldtelecom şi Deutsche Telekom Global Carrier (TGC), au semnat un contract de parteneriat exclusiv privind prestarea de către TGC a serviciilor wholesale de terminare a traficului internațional de voce, începând cu 1 noiembrie 2021.

Până la începutul acestei luni acest tip de servicii a fost prestat timp de aproape un deceniu de Switchover AG, o companie elveţiană despre care s-a vehiculat că ar fi fost controlată de persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.

Toți cetățenii Republicii Moldova atunci când au convorbiri internaționale prin rețeaua fixă, nu plătesc Moldtelecomului, ci unei companii intermediare din Elveția, declara acum ceva vreme Ion Sturza fostul  premier al Republicii Moldova.

O compania intermediară din Elveția, ar fi principalul beneficiar de pe urma prestării serviciilor de trafic de voce internațional prestate de Moldtelecom,  anunța expremierul Ion Sturza, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanți și membri ai asociațiilor oamenilor de afaceri din Moldova

11 mil. USD – în Elveția

„Moldtelecom demonstrează cum se utilizează monopolurile de stat și cum se fură țara. Cel mai dulce la Moldtelecom a fost traficul internațional… La import sunetele vin din exterior în exclusivitate prin Moldtelecom, pentru că majoritatea operatorilor din extern doresc un singur punct de intrare. Este vorba de un business de aproximativ 12 milioane de dolari anual, care a fost perla coroanei. Acesta a fost transmis de vreo doi ani la o companie elvețiană, care face integrarea pe plan internațional și care ar fi intermediară cu alte companii, inclusiv France Telecom, Deutsche Telecom etc. În această perioadă tarifele de intrare au crescut de la 10 cenți pentru un minut, când Moldtelecom le făcea de unul singur, la 25 de cenți. Deci toți cetățenii Republicii Moldova dau bani unei companii prokladcă (intermediare). Grosul veniturilor rămân la această companie elvețiană. Aceste cifre sunt verificate și prezentate de oameni patrioți”, declara Ion Sturza.

Omul de afaceri sugera că firma elvețiană ar obține un profit anual de circa 11 milioane de dolari de la prestarea acestor servicii.

De-a lungul existenței sale Moldtelecom a fost controlat de partidele care s-au perindat la guvernare fără a beneficia de o independență managerială. Din anul 2009 și până în vara anului 2019 întreprinderea a fost condusă de șefi afiliați Partidului Democrat care gestiona fluxurile financiare de le Moldtelecom. În anul 2019 s-a constat că operatorul de telefonie a achitat unei companii elvețiene aproximativ 5,7 mil. de euro pentru servicii existente doar pe hârtie.

 

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău