Compania unui milionar ucrainean care a livrat energie în Republica Moldova își extinde afacerile în România

20 Ian. 2023, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Ian. 2023, 10:01 // Actual //  bani.md

Compania DTK Renewables International & Moldova Eolian, parte a grupului de energie și utilități DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a încheiat un contract cu firma românească Electromontaj pentru proiectarea și construirea infrastructurii necesare unui parc eolian ce va fi amplasat în comuna Rugioasa din județul Iași.

Averea lui Rinat Ahmetov este estimată la acest moment de Forbes la 4,3 miliarde dolari.

Lucrările Electromontaj sunt programate a se finaliza într-un timp record, până în luna septembrie 2023.

Lucrările care fac obiectul acestui contract sunt: rețeaua de linii electrice subterane de 35 kV necesară pentru colectarea energiei de la generatoare până în stația de conexiune la sistemul energetic national (SEN), fundațiile pentru cele zece turbine eoliene care se vor monta în cadrul acestui proiect, platformele pentru depozitarea echipamentelor, platformele pentru calarea macaralelor de mare tonaj care vor face montajul pe șantier al turbinelor, precum și drumurile de acces și interioare ale parcului eolian: atât cele temporare care vor permite aducerea elementelor componente ale turbinelor cât și drumurile definitive care se vor utiliza pentru exploatarea și mentenanța echipamentelor pe întreaga durată de viață a instalației.

La derularea proiectului va participa și Emfor Montaj, companie din grupul Electromontaj, în calitate de subcontractor.

Parcul de la Ruginoasa se va întinde pe o suprafață de aproximativ 23 hectare. Centrala electrică eoliană va avea o putere instalată de 60 MW și, odată finalizată va livra o cantitate de energie de circa 150.000 MWh pe an în sistemul energetic național.

DTEK Renewables International este parte a grupului DTEK, investitor privat lider în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat în prezent ca un holding cu șapte subsidiare deținute în totalitate și încorporate în Țările de Jos, grupul are majoritatea operațiunilor și activelor sale în Ucraina. Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene și termice, sunt implicate în producția de cărbune și gaze naturale, și comercializează produse energetice atât pe piețele ucrainene, cât și pe cele internaționale. Totodată, distribuie și furnizează energie electrică clienților, oferă produse și soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice și dezvoltă o rețea de stații de încărcare rapidă cu energie.

Compania DTEK a milioanrului ucraineean Ahmetov a livrat energie electrică și Republicii Moldova, înainte de începerea războiului din țara vecină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău