Confesiunile Procuraturii Anticorupție în așa zisul caz „kuliok”. Viața lui Dodon e numai lux și puf

24 Mai 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Mai 2022, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, a confirmat Elena Cazacov de la Procuratura Anticorupție într-un briefing de presă care a spus că alături de Dodon a mai fost reținută o persoană. Este vorba de cumătrul acestuia Petru Merineanu.

Astăzi pe parcursul zilei procurorii anticorupție el împreună cu CNA și SIS au descins în șa zisul caz kulioc. Au fost percheziționate 10 imobile și trei apartamente. Cercetările au loc pe îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțarea ilegală a partidului politic din 2014 până în prezent, inclusiv evenimente care au vizat imagini apărute în sursele mass media”, a explicat Cazacov.

Subiecții anchetei sunt fostul președinte Igor Dodon dar și mai multe persoane interpuse. Bunurile și banii care au fost utilizați în săvârșirea infracțiunii depășesc zeci de milioane de lei. Este vorba de bunuri imobile și mijloace de transport.

La persoanele percheziționate au fost depistate automobile, valută, bunuri de lux, contracte, sume de bani, documente și recipise. Modul luxos și bunurile ridicate vor fi supuse verificării dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită”, a mai spus Cazacov.

Potrivit ei, una din persoane e încercat să distrugă probele prin înghițire. Înscrisurile depistate la domiciliul ce confirmă tranzacții imobiliare ce depășesc 700 mii euro. Au fost depistate și peste 37 mii euro.

Persoanele investigate au ascuns unele bunuri. În contextul infracțiunilor investigații în una din locații au fost depistate peste 600 mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid au fost depistate peste 17 mii de euro și 1000 de dolari. Doar la începutul anului 2022 au beneficiat de unele surse de bani necunoscute pentru finanțarea tururilor turistice în sumă de 4 mil. de lei echivalentul a 1,3 mil. de lei”, a conchis Cazacov.

Oamenii legii au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon. Potrivit responsabililor din cadrul Procuraturii Generale, perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, în cadrul dosarului penal pornit în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău