Hai la Ziua Învățământului Dual! Vor fi prezente circa 20 de instituții de învățământ și companii

24 Mai 2022, 16:09
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mai 2022, 16:09 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 28 mai la Chișinău va fi organizată Ziua Învățământului Dual. Evenimentul reprezintă o oportunitate unică pentru absolvenții de gimnaziu și liceu și tinerii până la 35 de ani care își doresc o recalificare și va avea loc la în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău în intervalul 10:00-15:00.

La eveniment vor participa circa 20 de instituții de învățământ tehnic și companii. Programul Zilei Învățământului Dual cuprinde mai multe activități:

„Hai să ne cunoaștem!”

În prima parte a evenimentului, vizitatorii vor face cunoștință cu reprezentanții instituțiilor de învățământ tehnic și a companiilor participante. Se vor familiariza cu zona special amenajată în care vor petrece câteva ore distractive și pline de informații utile. De asemenea, vor asculta discursurile organizatorilor, dar și ale partenerilor, care îi vor iniția în conceptul de învățământ dual și beneficiile sale.

„Hai să aflăm mai multe!”

Pentru a înțelege mai bine învățământul dual, vizitatorii vor urmări o serie de materiale video despre acest concept și oportunitățile oferite. Prin intermediul acestor materiale, vor afla că învățământul profesional tehnic dual își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le asigură acces la forță de muncă bine calificată. Această activitate va stimula atenția și implicarea vizitatorilor. Iar cei mai curajoși, vor avea parte la final de un quiz și vor câștiga premii.

„Hai să interacționăm!”

Doritorii de a-și găsi o meserie pe placul lor vor participa la circa 20 de ateliere interactive în care vor descoperi cele mai tari trucuri culinare, vestimentare sau de frumusețe. De asemenea, vor avea ocazia să afle secretele agriculturii eficiente, să exploreze inovațiile medicinei și să încerce tehnicile celor mai artistice creații. Tot, în cadrul atelierelor, vizitatorii vor vedea cum pot schimba lumea prin electroenergetică, robotică și digitalizare. Mai mult decât atât, vor interacționa direct cu participanții și vor afla ce oportunități le oferă fiecare domeniu în parte.

„Hai să ne distrăm!”

Pe lângă activitățile interactive și de informare, tinerii se vor distra în aer liber și vor avea parte de un program artistic inedit. Astfel, începând cu ora 12.30, vizitatorii se vor delecta cu piesele ansamblului de fete de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație, vor urmări câteva prezentări vestimentare, desfășurate de Centrul de Excelență în Industria Ușoară și vor crea din aluat „hulubași ai păcii”, alături de reprezentanții Școlii Profesionale din Hâncești. De asemenea, vor admira 2 numere de dans egiptean și de stradă și vor participa la un quiz cu premii.

Ziua Învățământului Dual sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!” se va mai desfășura în acest an pe 4 iunie la Soroca și pe 15 iunie la Cahul. Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Mart. 2023, 12:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, vine marți la Chișinău. Informația despre vizită a fost făcută de autoritățile europene, scrie Realitatea.md.

Instituțiile de la Chișinău nu au informat încă despre întrevederi. Conform Consiliului, urmează discuții cu Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Vizita începe la ora 11:40, cu o întâlnire cu șefa statului. Va urma o conferință de presă la 12:50, discuții comune cu președinta și premierul, întrevederea cu șeful Legislativului și altă discuție cu premierul.

Ultima întrevedere este programată pentru ora 15:30. Care vor fi subiectele dialogului deocamdată nu se cunoaște. Conform Consiliului UE, luni, cu o zi înainte de vizita la Chișinău, Michel se va întâlni cu președintele și premierul României.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău