Noi posibilități de cooperare moldo-slovace discutate la CCI a RM

24 Mai 2022, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mai 2022, 16:36 // Actual //  Dumitrita Culiuc

La data de 23 mai 2022, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut o întrevedere de curtoazie cu E.S. Pavol IVAN, Ambasadorul Republicii Slovace în Republica Moldova.

Discuțiile s-au axat pe recentele evoluții de securitate din regiune și impactul acestora asupra economiei Republicii Moldova.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a prezentat sistemul cameral al Republicii Moldova și serviciile prestate mediului de afaceri autohton și de peste hotare, reiterând că CCI pledează pentru consolidarea relațiilor bilaterale și valorificarea potențialului existent, în special în domeniul economic.

Totodată, Sergiu Harea a lansat invitația E.S. Pavol IVAN de a participa la ceremonia de decernare a premiilor învingătorilor concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității” din cadrul Galei Businessului Moldovenesc, care se va desfășura pe 16 iunie 2022.

„Scopul evenimentului este de a susține și încuraja companiile care contribuie la prosperarea economiei autohtone prin implementarea standardelor internaționale de management al calității, oferind cele mai calitative și competitive branduri a produselor și serviciilor. Este o oportunitate de a cunoaște cele mai notorii companii locale”, a adăugat Sergiu Harea.

Părțile au convenit să organizeze un forum economic moldo-slovac în toamna anului 2022, la Chișinău.

Notă: Volumul comerțului exterior (fără a se ține cont de activitatea comercială a agenților economici din raioanele de est) al Republicii Moldova în Republica Slovacă în anul 2021 a înregistrat suma de 55 990,58 mii USD.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău