Conflictul dintre Israel și Gaza: oficialii gazezi spun că duminica a fost „cea mai mortală zi” (FOTO)

17 Mai 2021, 06:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
17 Mai 2021, 06:28 // Actual //  Otilia Cotruța

Oficialii palestinieni din Gaza spun că duminica a fost cea mai mortală zi de când au început actualele lupte cu Israelul.
Peste 40 de persoane au fost ucise în ultimele atacuri aeriene israeliene asupra Gaza, spun oficialii de acolo.

Armata israeliană spune că militanții palestinieni au lansat peste 3.000 de rachete asupra Israelului în ultima săptămână.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că lupte suplimentare ar putea duce regiunea într-o „criză incontenabilă”.

El a pledat pentru încetarea imediată a violenței „cu totul îngrozitoare”.

Luni devreme, avioanele de război israeliene au lansat 80 de atacuri aeriene asupra mai multor zone din orașul Gaza, la scurt timp după ce militanții Hamas au tras un baraj de rachete asupra sudului Israelului.

ONU a avertizat, de asemenea, despre lipsa de combustibil din Gaza, care ar putea duce la pierderea puterii de către spitale și alte facilități.

Lynn Hastings, coordonator special adjunct al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a declarat pentru BBC că a făcut apel la autoritățile israeliene pentru a permite ONU să aducă combustibil și provizii, dar i sa spus că nu este sigur.

Oficialii din Gaza au declarat că 42 de persoane, inclusiv 16 femei și 10 copii, au murit în urma atacurilor aeriene israeliene de duminică.

Zece persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacuri cu rachete asupra Israelului de când au început luptele luni trecute, a spus un oficial din Israel.

Numărul total al deceselor în Gaza se ridică acum la 188 de persoane, inclusiv 55 de copii și 33 de femei, cu 1.230 de răniți, potrivit ministerului sănătății controlat de Hamas. Israelul spune că zeci de militanți sunt printre morți.

Ce s-a întâmplat duminică?

Atacurile aeriene israeliene au lovit o stradă aglomerată din Gaza chiar duminică după miezul nopții, provocând prăbușirea a cel puțin trei clădiri și zeci de decese.

Hamas a lansat un baraj de rachete spre sudul Israelului peste noapte și după-amiază.

Milioane de israelieni s-au grăbit să ajungă în camere sigure sau adăposturi, în timp ce sirenele au dispărut. Palestinienii au încercat, de asemenea, să ia măsuri de precauție, dar în Fâșia Gaza și cu resurse slabe, mulți nu aveau încotro.

Riyad Eshkuntana a declarat pentru agenția de știri Reuters că și-a adormit fiicele într-o cameră a casei sale, pe care a considerat-o ca fiind cea mai îndepărtată de explozii. Totuși, doar una dintre fiicele sale, Suzy, în vârstă de șase ani, a supraviețuit nopții. Soția lui și alți trei copii au murit.

„Am fugit să verific fetele”, a spus domnul Eshkuntana. “Soția mea a sărit, a îmbrățișat fetele pentru a le scoate din cameră, apoi un al doilea atac aerian a lovit camera … Tavanele au fost distruse, iar eu eram sub dărâmături.”

Armata israeliană a declarat ulterior că a avut loc greve asupra unui sistem de tuneluri militante din zonă. Prăbușirea tunelurilor a făcut ca și casele de deasupra să se prăbușească, ducând la victime civile neintenționate, a spus el. Armata israeliană a declarat că a vizat liderii și infrastructura legată de Hamas.

Acesta a spus că a lovit și casele liderului Hamas Yahya Sinwar și al fratelui său Muhammad Sinwar, pe care i-a descris drept șef al logisticii și al forței de muncă pentru mișcare.

Este puțin probabil ca aceștia să fie acasă la momentul grevelor, potrivit agenției de știri Associated Press.

Lucrătorii de salvare gazani au petrecut ziua încercând să salveze oamenii de sub resturi de la greve.

Ministerul palestinian al sănătății a declarat că un medic este printre morți: dr. Ayman Abu Al-Ouf, șef de medicină internă la spitalul Shifa și parte a echipei de coronavirus.

În Israel, rachetele Hamas au lovit Ashkelon, Ashdod, Netivot și alte părți din centrul și sudul Israelului. Nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a declarat că a văzut cea mai mare concentrație de atacuri cu rachete pe teritoriul său în ultima săptămână.
Sistemul de apărare al cupolei de fier din țară a reținut multe dintre ele. Unele, totuși, au provocat pagube mașinilor și clădirilor, inclusiv sinagoga Yad Michael din Ashkelon, unde o gaură a fost făcută prin perete chiar înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască de la Shavuot. Nimeni nu a fost rănit, iar localnicii s-au deplasat rapid pentru a elimina daunele, astfel încât serviciul să poată continua, potrivit Times of Israel.

Realitatea LiveMembrii CEC s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi – deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului
“Participarea Tinerilor în Procesul Electoral: Obstacole și Soluții”, workshop organizat de IPRE
OMS și Ambasada Germaniei donează un lot de echipamente de protecție (ochelari de protecție, halate medicale și măști chirurgicale)
Dezbateri organizate de IPN cu genericul „Trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic: necesitate, obstacole și provocări pentru Moldova
Conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Prezentarea raportului nr. 1 de monitorizare a comportamentului editorial al presei online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate
Curtea de Conturi examinează raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2020
Ședința Consiliului Municipal Chișinău, din 15 iunie 2021
Ședința Plenului Superior al Magistraturii, din 15 iunie 2021
15 Iun. 2021, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 17:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele american, Joe Biden, a încheiat unul dintre „fronturile” deschise de predecesorul său, Donald Trump, după întâlnirea cu liderii Uniunii Europene marți și stabilirea unui „armistițiu” în disputa transatlantică privind subvențiile pentru aeronave, scrie Reuters.

Biden se află la primul său summit UE-SUA, în calitate de președinteși  a spus că lumea se află în schimbare și că democrațiile occidentale trebuie să lucreze împreună.

„Lumea s-a schimbat, s-a schimbat cu totul”, citând din Poemul „Easter 1916” și făcând referire la temele principale ale vizitei sale în Europa – ascensiunea Chinei, pandemia de coronavirus și criza climatică.

Biden le-a spus șefilor de instituții europene că cel mai bun răspuns la aceste probleme „care provoacă” anxietăți este ca SUA și UE să lucreze împreună.

„Este în mod semnificativ în interesul SUA să aibă o relație bună cu NATO și UE. Părerile mele sunt radical diferite de cele ale predecesorului meu”, a adăugat președintele SUA.

Biden și UE s-au pus de acord să renunțe la bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe bunuri precum vinul european, tutunul american și băuturi alcoolice. Taxele fuseseră impuse ca represalii mutuale ca urmare a conflictului în ce privește subvențiile pentru Boeing, respectiv Airbus. Taxele adiționale fuseseră impuse de administrația Trump, scrie Digi24.

Biden a spus încă de la venirea sa la Casa Albă că intenționează să repare relațiile cu Europa, stricate de Donald Trump.

Un nou capitol al relației dintre Statele Unite și Uniunea Europeană

„Soluționarea acestui conflict deschide un nou capitol în relația noastră pentru că acum ne îndreptăm spre cooperare în ce privește aeronavele, după 17 ani de dispute”, a spus președinta Comisia Europene, Ursula von der Leyen.

Abordarea lui Biden de a colabora și coopera cu Uniunea Europeană și de a renunța la stilul adversativ al predecesorului său este menit, mai ales, să contracareze ascensiunea autocrațiilor precum China sau Rusia, care devin din ce în ce mai asertive în fața democrațiilor liberale occidentale.

Conform unui alt document SUA-UE, citat de Reuters cele două puteri se angajează să încheie un alt conflict comercial în ce privește bariere tarifare punitive pentru comerțul cu oțel și aluminiu.

Ca parte a noului acord, SUA și UE vor furniza finanțare pentru cercetare și dezvoltare în cadrul unui proces transparent și se vor abține de la a acorda sprijin specific spre producătorii locali (Boeing, respectiv Airbus), cum ar fi scutiri de taxe, care ar afecta negativ cealaltă parte, relatează CNBC.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo