Conflictul dintre Israel și Gaza: oficialii gazezi spun că duminica a fost „cea mai mortală zi” (FOTO)

17 Mai 2021, 06:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
17 Mai 2021, 06:28 // Actual //  Otilia Cotruța

Oficialii palestinieni din Gaza spun că duminica a fost cea mai mortală zi de când au început actualele lupte cu Israelul.
Peste 40 de persoane au fost ucise în ultimele atacuri aeriene israeliene asupra Gaza, spun oficialii de acolo.

Armata israeliană spune că militanții palestinieni au lansat peste 3.000 de rachete asupra Israelului în ultima săptămână.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că lupte suplimentare ar putea duce regiunea într-o „criză incontenabilă”.

El a pledat pentru încetarea imediată a violenței „cu totul îngrozitoare”.

Luni devreme, avioanele de război israeliene au lansat 80 de atacuri aeriene asupra mai multor zone din orașul Gaza, la scurt timp după ce militanții Hamas au tras un baraj de rachete asupra sudului Israelului.

ONU a avertizat, de asemenea, despre lipsa de combustibil din Gaza, care ar putea duce la pierderea puterii de către spitale și alte facilități.

Lynn Hastings, coordonator special adjunct al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a declarat pentru BBC că a făcut apel la autoritățile israeliene pentru a permite ONU să aducă combustibil și provizii, dar i sa spus că nu este sigur.

Oficialii din Gaza au declarat că 42 de persoane, inclusiv 16 femei și 10 copii, au murit în urma atacurilor aeriene israeliene de duminică.

Zece persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacuri cu rachete asupra Israelului de când au început luptele luni trecute, a spus un oficial din Israel.

Numărul total al deceselor în Gaza se ridică acum la 188 de persoane, inclusiv 55 de copii și 33 de femei, cu 1.230 de răniți, potrivit ministerului sănătății controlat de Hamas. Israelul spune că zeci de militanți sunt printre morți.

Ce s-a întâmplat duminică?

Atacurile aeriene israeliene au lovit o stradă aglomerată din Gaza chiar duminică după miezul nopții, provocând prăbușirea a cel puțin trei clădiri și zeci de decese.

Hamas a lansat un baraj de rachete spre sudul Israelului peste noapte și după-amiază.

Milioane de israelieni s-au grăbit să ajungă în camere sigure sau adăposturi, în timp ce sirenele au dispărut. Palestinienii au încercat, de asemenea, să ia măsuri de precauție, dar în Fâșia Gaza și cu resurse slabe, mulți nu aveau încotro.

Riyad Eshkuntana a declarat pentru agenția de știri Reuters că și-a adormit fiicele într-o cameră a casei sale, pe care a considerat-o ca fiind cea mai îndepărtată de explozii. Totuși, doar una dintre fiicele sale, Suzy, în vârstă de șase ani, a supraviețuit nopții. Soția lui și alți trei copii au murit.

„Am fugit să verific fetele”, a spus domnul Eshkuntana. “Soția mea a sărit, a îmbrățișat fetele pentru a le scoate din cameră, apoi un al doilea atac aerian a lovit camera … Tavanele au fost distruse, iar eu eram sub dărâmături.”

Armata israeliană a declarat ulterior că a avut loc greve asupra unui sistem de tuneluri militante din zonă. Prăbușirea tunelurilor a făcut ca și casele de deasupra să se prăbușească, ducând la victime civile neintenționate, a spus el. Armata israeliană a declarat că a vizat liderii și infrastructura legată de Hamas.

Acesta a spus că a lovit și casele liderului Hamas Yahya Sinwar și al fratelui său Muhammad Sinwar, pe care i-a descris drept șef al logisticii și al forței de muncă pentru mișcare.

Este puțin probabil ca aceștia să fie acasă la momentul grevelor, potrivit agenției de știri Associated Press.

Lucrătorii de salvare gazani au petrecut ziua încercând să salveze oamenii de sub resturi de la greve.

Ministerul palestinian al sănătății a declarat că un medic este printre morți: dr. Ayman Abu Al-Ouf, șef de medicină internă la spitalul Shifa și parte a echipei de coronavirus.

În Israel, rachetele Hamas au lovit Ashkelon, Ashdod, Netivot și alte părți din centrul și sudul Israelului. Nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a declarat că a văzut cea mai mare concentrație de atacuri cu rachete pe teritoriul său în ultima săptămână.
Sistemul de apărare al cupolei de fier din țară a reținut multe dintre ele. Unele, totuși, au provocat pagube mașinilor și clădirilor, inclusiv sinagoga Yad Michael din Ashkelon, unde o gaură a fost făcută prin perete chiar înainte de slujba de seară pentru sărbătoarea evreiască de la Shavuot. Nimeni nu a fost rănit, iar localnicii s-au deplasat rapid pentru a elimina daunele, astfel încât serviciul să poată continua, potrivit Times of Israel.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală