Consecințele achiziționării energiei electrice doar din România! Parlicov dă de înțeles că tarifele ar fi explodat

27 Dec. 2023, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2023, 18:04 // Actual //  Lupu Eduard

Achiziționarea întregului volum de energie electrică necesar Republicii Moldova doar în România în locul Centralei Electrice de la Cuciurgan ar crește prețurile atât în ​​republică, cât și în întreaga regiune, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Moldova se confruntă cu ascensiunea creșterii prețurilor la energie; tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, iar tarifele la energie electrică aproape de patru ori. Pe fondul creșterii prețurilor la resursele energetice, datoriile populației pentru serviciile de utilități sunt în creștere. În septembrie, Centrala de la Cuciurgan și compania de stat Energocom au prelungit contractul de furnizare a energiei electrice până la sfârșitul anului 2024 la un preț de 66 USD pe 1 MWh.

„Contractul (cu Moldavskaya GRES – n.red.) ne oferă… prețuri previzibile și mai favorabile decât alternativa dacă am cumpăra din România. Cumpărăm volume din România, dar sunt limitate… Dacă cumpărăm toate volumele pe piața românească, atunci cred că prețurile vor crește în România, iar noi ne vom regăsi cu prețuri mai mari în toată regiunea. Prin acest contract asigurăm stabilitatea prețurilor pentru noi, pentru consumatorii noștri”, a declarat Parlicov la postul de televiziune Moldova 1.

Ministrul a adăugat că achiziţiile pe malul stâng asigură şi stabilitate în Republica Moldova Transnistreană nerecunoscută. „Noiembrie 2022 a arătat că dacă ei (Tiraspol – n.red.) nu ne furnizează energie electrică pentru câteva luni, practic rămân fără bani la buget și asta duce la destabilizare, ceea ce nu ne dorim”, a spus șeful. al Ministerului Energiei.

În Republica Moldova este stare de urgență, declarată, printre altele, din cauza crizei energetice pe fondul problemelor legate de penuria de gaze și de o creștere bruscă a prețurilor la resursele energetice. În decembrie anul trecut, Chișinăul a revenit la achiziționarea de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, deținută de compania rusă Inter RAO. Chișinăul îi dă Tiraspolului tot gazul pe care îl primește de la Federația Rusă în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău