Consecințele achiziționării energiei electrice doar din România! Parlicov dă de înțeles că tarifele ar fi explodat

27 Dec. 2023, 18:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 18:04 // Actual //  bani.md

Achiziționarea întregului volum de energie electrică necesar Republicii Moldova doar în România în locul Centralei Electrice de la Cuciurgan ar crește prețurile atât în ​​republică, cât și în întreaga regiune, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Moldova se confruntă cu ascensiunea creșterii prețurilor la energie; tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, iar tarifele la energie electrică aproape de patru ori. Pe fondul creșterii prețurilor la resursele energetice, datoriile populației pentru serviciile de utilități sunt în creștere. În septembrie, Centrala de la Cuciurgan și compania de stat Energocom au prelungit contractul de furnizare a energiei electrice până la sfârșitul anului 2024 la un preț de 66 USD pe 1 MWh.

„Contractul (cu Moldavskaya GRES – n.red.) ne oferă… prețuri previzibile și mai favorabile decât alternativa dacă am cumpăra din România. Cumpărăm volume din România, dar sunt limitate… Dacă cumpărăm toate volumele pe piața românească, atunci cred că prețurile vor crește în România, iar noi ne vom regăsi cu prețuri mai mari în toată regiunea. Prin acest contract asigurăm stabilitatea prețurilor pentru noi, pentru consumatorii noștri”, a declarat Parlicov la postul de televiziune Moldova 1.

Ministrul a adăugat că achiziţiile pe malul stâng asigură şi stabilitate în Republica Moldova Transnistreană nerecunoscută. „Noiembrie 2022 a arătat că dacă ei (Tiraspol – n.red.) nu ne furnizează energie electrică pentru câteva luni, practic rămân fără bani la buget și asta duce la destabilizare, ceea ce nu ne dorim”, a spus șeful. al Ministerului Energiei.

În Republica Moldova este stare de urgență, declarată, printre altele, din cauza crizei energetice pe fondul problemelor legate de penuria de gaze și de o creștere bruscă a prețurilor la resursele energetice. În decembrie anul trecut, Chișinăul a revenit la achiziționarea de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, deținută de compania rusă Inter RAO. Chișinăul îi dă Tiraspolului tot gazul pe care îl primește de la Federația Rusă în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Dec. 2024, 10:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Dec. 2024, 10:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie 2025, unele bancomate ale T-băncii (fostul „Tinkoff”) din Rusia nu vor mai accepta operațiuni efectuate cu carduri Visa și Mastercard, conform unui anunț făcut de banca respectivă, citat de RBC.

Problemele ar putea afecta și terminalele bancare ale instituției, care se numără printre primele zece bănci din Rusia după active și în top 5 în funcție de volumul depozitelor persoanelor fizice.

Reprezentanții băncii au asigurat că aceste carduri vor putea fi utilizate în continuare pentru plăți online, dar pentru operațiunile la bancomate se recomandă utilizarea cardurilor „Mir”, sistemul de plată național al Rusiei.

Conform unor surse RBC, la sfârșitul anului 2024, certificatele de securitate pentru cipurile cardurilor Visa și Mastercard, esențiale pentru criptarea datelor în timpul tranzacțiilor, vor expira pentru unele bănci din Rusia. Fiecare instituție bancară va decide dacă aceste carduri vor mai funcționa sau nu în continuare.

Sberbank și VTB, alte bănci de top din Rusia, au declarat pentru Interfax că nu vor întâmpina probleme cu acceptarea cardurilor Visa și Mastercard emise de ele.

În octombrie, vicepreședintele VTB, Gheorghi Gorșkov, a precizat că un card cu certificat expirat nu va deveni inutilizabil („o cărămidă”), subliniind că doar 1% dintre ruși mai dețin astfel de carduri internaționale, iar numărul lor continuă să scadă.

Visa și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia Ucrainei. De atunci, sistemul „Mir” a devenit principala soluție de plată pentru cetățenii ruși, iar cardurile internaționale și-au pierdut treptat relevanța în țară.

Această evoluție reflectă continuarea adaptării sectorului bancar din Rusia la sancțiunile internaționale și la schimbările din piața globală de plăți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală