Consilierul lui Zelenski, avertisment pentru Moldova la amenințările lui Lavrov: Este imposibil să coexistați cu Rusia

02 Sept. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Sept. 2022, 08:28 // Actual //  bani.md

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a făut o serie de comentarii cu privire la declarațiile lui Serghei Lavrov din ultimele zile referitoare la Republica Moldova. Potrivit spuselor sale, conviețuirea pașnică alături de un stat precum Rusia este aproape imposibilă pentru orice vecin. Zilele

În ultimele două zile, Serghei Lavrov a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa Chișinăului, cu privire la posibilitatea declanșării unui război. Mai întâi, el a afirmat că Moscova are obligația să protejeze, prin orice mijloace populația rusofonă din Moldova. Ulterior, într-o nouă declarație a afirmat că orice amenințare la securitatea trupelor ruse din Transnistria va duce la un conflict armat cu Rusia.

În acest context. consilierul președintelui din Ucraina susține că viitoarea țintă a Moscovei va fi Moldova.

„Toate măștile au fost aruncate, spectacolele au fost jucate. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei afirmă direct că următoarea țintă obligatorie de distrugere este Moldova. Un lucru pe care trebuie să și-l reamintească toți vecinii imperiului: este imposibil să «coexistați» cu Rusia. «Proiectul rusesc» presupune întotdeauna crima, distrugerea și lichidarea statului”, a transmis Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut, zilele acestea două declarații amenințătoare la adresa Republicii Moldova. De fiecare dată oficialul de la Moscova a făcut referire la o posibilă invazie a acestei țări, fapt ce a stârnit îngrijorare. Mai întâi, Serghei Lavrov a vorbit despre interesul Rusiei de a proteja populația rusofonă din Transnistria și Găgăuzia, regiuni care țin de administrația de la Chișinău.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Republica Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a afirmat Serghei Lavrov, la un eveniment de la Moscova, miercuri, 31 august.

O zi mai târziu el a revenit cu o nouă declarație care implică, de această dată, trupele rusești din Transnistria.

„Autorităţile moldovene trebuie să înţeleagă că crearea unor ameninţări la adresa securităţii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria va fi considerată drept un atac”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, răspunzând la o întrebare, potrivit RIA Novosti.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO