Corupția de la Gazprom. Cine sunt „colonenii de aur“ ce fac bani pentru Putin

18 Iun. 2022, 08:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iun. 2022, 08:49 // Actual //  bani.md

Un grup de jurnalişti de investigaţie ruşi au publicat, joi, 16 iunie, o serie de articole despre corupţia masivă de la gigantul energetic rus Gazprom, cea mai mare companie din Rusia şi unul dintre liderii pieţei globale de energie. Gazprom este Rusia lui Putin în miniatură. Și este principala armă a lui Putin în războiul împotriva Occidentului – poate mai importantă decât rachetele care lovesc acum Ucraina și cu siguranță mai eficientă, scrie Roman Badanin în The Moscow Times,
Gazprom este o companie de stat care acționează în interesul lui Putin. Sub domnia lui, statul și-a majorat cota din companie la un pachet de control, iar acum peste 50% din acțiunile Gazprom aparțin statului rus. Cel puțin în interiorul Rusiei, acest lucru a fost interpretat ca un mare succes atât pentru președinte, cât și pentru conducerea Gazprom.

Când propagandiștii ruși folosesc expresia „Putin a ridicat Rusia din genunchi”, pentru ei înseamnă parțial transformarea Gazprom într-o corporație internațională care luptă pentru interesele rușilor. Totuși, așa cum se întâmplă întotdeauna cu propaganda, aceasta este o minciună.

Sursă de bogăție pentru Putin și camarilă

Datorită unei investigații a instituției de presă independentă Proekt și a echipei liderului opoziției ruse Aleksei Navalni, a devenit clar că de la începutul guvernării lui Putin, Gazprom a fost o sursă de bogăție personală pentru Putin însuși; pentru șeful companiei, Aleksei Miller, care a lucrat ca secretar al lui Putin mulți ani; și pentru un grup de ofițeri de informații de rang înalt.

Cantitatea de bani publici expropriați este șocantă. Banii Gazprom au plătit achiziționarea sau construirea a numeroase palate și moșii neo-baroce de la Marea Neagră până în îndepărtata regiune muntoasă Altai. Dar dacă ar fi fost doar palate!

Jurnaliștii de investigație au descoperit că o rețea extinsă de companii-paravan deținute de foști ofițeri de securitate ruși controlează active semnificative ale Gazprom.

De exemplu, proprietarul celui mai mare contractor al Gazprom – cel care a construit gazoductele Nord Stream – este un șofer care a lucrat pentru un agent de informații rus pensionat, care și-a petrecut o mare parte a carierei în Siria. Celălalt bun al lor major este o participație la Sogaz, un asigurător de stat folosit de cercul apropiat al lui Putin pentru a controla companiile importante.

Acești bărbați sunt aceiași care au participat la exproprierea Yukos, fosta cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, care a fost confiscată de la miliardarul Mihail Hodorkovski la începutul anilor 2000 la ordinul lui Putin.

„Coloneii de aur”

Acești ofițeri superiori – numiți „coloneii de aur” de către echipa de investigații – își servesc șefii, pe Putin și Miller. Coloneii dețin și operează stațiunea din Soci unde Putin merge la schi și palatul siberian unde bătrânul lider rus face băi de întinerire în sânge de căprioară. Chiar și firma care crește căprioare în acest scop este deținută de aceiași proprietari.

Toate cele de mai sus demonstrează un lucru: ori de câte ori Gazprom amenință țările occidentale, Putin personal și „colonelii de aur” sunt cei care amenință, scrie Roman Badanin în The Moscow Times.

De la începutul războiului, Gazprom a cerut țărilor occidentale să plătească gazul în ruble și a oprit livrările către unele țări europene. Gazprom a purtat războaie energetice împotriva Ucrainei de cel puțin patru ori în trecut. Putin, Miller și ofițerii FSB sunt cei care folosesc o companie de stat pentru a amenința lumea.

Ironia este că există multe mii de orașe și sate în Rusia unde nu există alimentare cu gaze naturale. Nivelul mediu de gazeificare în țară – una dintre cele mai reci de pe planetă – este puțin peste 70%, dar în multe regiuni este de doar aproximativ 20%. Mii de locuitori din Altai care locuiesc în apropierea locurilor de vacanță de lux ale lui Putin și Miller nu au opțiunea de a-și încălzi casele cu gaz.

Țările occidentale ar trebui să țină cont de acest lucru, mai ales atunci când planifică sancțiuni. Niciunul dintre oamenii din această investigație nu a fost menționat vreodată ca o potențială țintă a sancțiunilor – în ciuda faptului că unii dintre ei au firme, și poate imobiliare, în Europa.

Putin, Miller și acoliții lor trebuie să răspundă nu numai pentru ceea ce fac în Ucraina, ci și pentru ceea ce au furat de la propria națiune, susține autorul.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău